Trump: Solejmání plánoval vyhodiť americkú ambasádu do vzduchu

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok naznačil, že zabitý iránsky generál Kásem Solejmání chcel "vyhodiť do povetria americké veľvyslanectvo". Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

09.01.2020 17:38 , aktualizované: 22:51
Trump donald Foto: ,
Americký prezident Donald Trump v Bielom dome 9.1.2020.
debata (110)

„Chytili sme úplné monštrum a odstránili sme ho,“ povedal Trump pred novinármi počas podujatia v Bielom dome. „Urobili sme to aj z iných zrejmých dôvodov, niekto prišiel o život, zahynul jeden vojak našej armády, len pred týždňom ľudia utrpeli zranenia…,“ dodal.

Trump sa takto vyjadril po tom, ako iránske revolučné gardy v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času vypálili rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního pri cielenom útoku americkej armády blízko letiska v hlavnom meste Iraku.

Americký prezident zároveň v tejto súvislosti uviedol, že Spojené štáty zlikvidovali militantov z Islamského štátu (IS), odstavili ich od kontroly nad územím a zabili vodcu IS abú Bakra Baghdádího. „Urobili sme Európe veľkú láskavosť,“ povedal.

Zároveň podľa agentúry AP dodal, že chce tiež vidieť viac vojakov NATO na Blízkom východe, keďže problémy v tomto regióne majú medzinárodný dosah. O úlohe NATO hovoril v stredu s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom.

Podľa Trumpa by sa NATO malo rozšíriť aj o krajiny Blízkeho východu. Dokonca navrhol, aby Aliancia, založená pred 70 rokmi, zmenila meno na NATOME, čo je skratka z názvu NATO-Middle East (NATO-Blízky východ). Ako dodal, o tomto svojom návrhu už v stredu telefonicky informoval aj generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, a ten bol – aspoň podľa Trumpových slov – nadšený.

Nie je jasné, nakoľko vážne americký prezident tento svoj návrh myslel. Veľakrát v minulosti sa však už stalo, že Trump hovoril o niečom, čo pôsobilo ako čistý nonsens, a nakoniec sa ukázalo, že to myslí smrteľne vážne. Príkladom môže byť jeho minuloročné vyhlásenie, že USA by radi kúpili od Dánska Grónsko. To tiež najskôr vyzeralo ako žart, no neskôr sa ukázalo, že Trump tento svoj návrh myslel vážne. Keď sa proti nemu Grónsko aj Dánsko postavili, Trump za trest zrušil už pripravenú návštevu Dánska.

USA sú pripravené rokovať s Iránom bez kladenia podmienok

Spojené štáty prišli s novou ponukou na nadviazanie rokovaní s Iránom po tom, ako iránske sily vypálili rakety na základne využívané americkými vojakmi v Iraku, aby pomstili zabitie jedného zo svojich najvyšších veliteľov.

„Bez kladenia predbežných podmienok sme pripravení viesť seriózne rokovania s Iránom s cieľom zamedziť ďalšiemu ohrozovaniu medzinárodného mieru a bezpečnosti alebo eskalácii zo strany iránskeho režimu,“ napísala americká veľvyslankyňa pri OSN Kelly Craftová v liste so stredajším dátumom, ktorý adresovala generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi a Bezpečnostnej rade OSN.

V súvislosti s minulotýždňovým zabitím generála Solejmáního veľvyslankyňa uviedla, že Washington „podnikol určité kroky v rámci uplatňovania svojho práva na sebaobranu“.

Craftová tiež zdôraznila, že Spojené štáty v uplynulých rokoch sústavne trvali na diplomatickom riešení nezhôd s Iránom, ale v prípade, že si to bude situácia na Blízkom východe vyžadovať, sú pripravené prijať „dodatočné opatrenia“, aby ochránili Američanov v tomto regióne.

Koalícia proti IS prerušila v Iraku vojenské operácie

Koalícia pod vedením Spojených štátov, ktorá pomáha irackým silám bojovať proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS), vo štvrtok potvrdila, že pozastavila svoje vojenské aktivity v Iraku, aby sa mohla sústrediť na ochranu vlastného personálu. Oznámenie nasledovalo po stredajšom raketovom útoku Iránu na vojenské základne v Iraku, kde pôsobia americkí vojaci.

„Globálna koalícia proti Dáišu v súčasnosti pozastavila vojenské aktivity v Iraku, aby sa zamerala na ochranu irackých základní, ktoré hostia koaličný personál,“ uviedla koalícia na Twitteri, pričom použila arabskú skratku staršieho názvu IS. Doplnila, že „aktivity, ktoré boli pozastavené, zahŕňajú výcvik s partnermi a podporovanie ich operácií proti Dáišu“.

Iné činnosti koalície vrátane „vzdorovania škodlivej propagande Dáišu a narúšania jeho financovania“ podľa tohto oznámenia pokračujú „ako zvyčajne“.

Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany ešte cez víkend pre tlačovú agentúru AFP povedal, že medzinárodná koalícia proti IS po zabití Solejmáního obmedzila rozsah svojich operácií z bezpečnostných dôvodov. Koalícia následne oznámila pozastavenie výcvikových aktivít v Iraku, čo zdôvodnila narastajúcim počtom raketových útokov proti svojim príslušníkom.

Iránske revolučné gardy vypálili v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního pri cielenom útoku americkej armády blízko letiska v hlavnom meste Iraku. Iránski predstavitelia prisľúbili za usmrtenie Solejmáního „tvrdú odplatu“. Americký prezident Donald Trump zase v stredu varoval Irán, že Spojené štáty naň uvalia nové sankcie, ak „okamžite nezmení svoje správanie“, pričom špecificky poukázal na iránsky jadrový program a „podporu terorizmu“.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Irak #Islamský štát #IS #zabitie Solejmáního