Ženy v Indii v roku 2018 ohlásili znásilnenie každých 15 minút

V roku 2018 ženy v Indii ohlásili znásilnenie každých 15 minút. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z dát indickej vlády. Ženy sa na úrady obrátili v 34 000 prípadov, z ktorých len niečo málo cez štvrtinu viedlo k odsúdeniu. Indky proti miere násiliu na ženách verejne bojujú od roku 2012, kedy skupina mužov hromadne znásilnila študentku v autobuse. Žena následne zomrela, štyri z páchateľov budú na konci januára popravení.

10.01.2020 09:46
India / ženy / Foto: ,
debata (5)

„Túto krajinu stále riadia muži, jedna (premiérka) Indira Gándhiová nič nezmení. Väčšina sudcov sú stále muži,“ uviedla Lalitha Kumaramangalamová, bývalá predsedníčka indického Národného výboru pre ženy (National Commission for Women – NCW).

Podľa skupín bojujúcich za práva žien sú zločiny spáchané na ženách často brané menej vážne a vyšetrujú ich policajti, ktorí sa voči obetiam nesprávajú ohľaduplne. Zo všetkých znásilnení oznámených v roku 2018 ich 85 percent viedlo k obvineniu, k odsúdeniu však len 27 percent.

Výročná štatistika zverejnená indickým ministerstvom vnútra však podľa agentúry Reuters neodráža skutočný stav sexuálnych zločinov v Indii. Ich nahlásenie príslušným úradom je stále v niektorých častiach krajiny tabu a znásilnenia, ktorá vyústia až do vraždy napadnutej, sú v dátach započítané iba ako vraždy.

Indické médiá i verejnosť nedávno obnovili diskusiu o sexuálnom násilí. Vyvolal ju nielen trest smrti pre mužov zodpovedných za znásilnenie z roku 2012, ale aj niekoľko obzvlášť krutých prípadov z poslednej doby.

V decembri podľahla v severoindickom štáte Uttarpradéš svojim zraneniam osemnásťročná žena, ktorú jej vzdialený príbuzný po pokuse o znásilnenie zapálil. Rovnaký osud postihol aj mladú ženu, ktorá išla k súdu vypovedať ako obeť znásilnenia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #India #ženy #znásilnenie