Turecko plánuje otvoriť školy v troch nemeckých mestách

Rokuje preto s nemeckou vládou o uzavretí dohody, ktorá by to umožnila. Ak by sa vlády oboch krajín dohodli, turecké školy by mali byť otvorené pravdepodobne v Berlíne, Kolíne nad Rýnom a Frankfurte nad Mohanom. Informoval o tom v piatok denník Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

10.01.2020 12:05
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (5)
Dohoda má stanoviť právny rámec pre zriadenie troch tureckých škôl v Nemecku, ktoré by boli ekvivalentom nemeckých škôl v tureckých mestách Ankara, Istanbul a Izmir.

Rokovania medzi oboma stranami prebiehajú od leta 2019. Vyvolalo ich dočasné zatvorenie nemeckej školy v Izmire tureckými úradmi v roku 2018. Turecké ministerstvo školstva tento krok podľa informácií Süddeutsche Zeitung zdôvodnilo tým, že škole chýbal právny základ.

Poslanec nemeckého Spolkového snemu Peter Heidt zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) vyslovil požiadavku, že ministerstvo zahraničných vecí musí zabezpečiť, aby sa turecké školy nestali bránou pre „ideológiu“ tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Na tureckých školách v Nemecku sa nesmie učiť „nič, čo je v rozpore s našimi záujmami a odporuje liberálnym hodnotám“, povedal Heidt.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #školy #Turecko