Pre požiare vyzvali na evakuáciu 240.000 ľudí v austrálskom štáte Viktória

Zároveň je v zálohe pripravená armáda, keďže premiér štátu Viktória Daniel Andrews varoval, že nasledujúce hodiny môžu byť "veľmi veľkou výzvou", a to i napriek tomu, že v niekoľkých častiach Austrálie pršalo, informovala agentúra Reuters.

10.01.2020 15:13 , aktualizované: 15:58
austrália evakuácia požiar Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

„Napriek dažďu v Melbourne, napriek predpovedi o lepších podmienkach na budúci týždeň nás ešte čaká dlhá cesta… a samozrejme vieme, že je pred nami veľa týždňov sezóny požiarov,“ povedal Daniel Andrews.

Horúčavy s teplotami okolo 40 stupňov Celzia a silný vietor s rýchlosťou do 90 kilometrov za hodinu však naďalej vytvárajú priaznivé podmienky pre rozširovanie požiarov. Ak bude treba, armáda je pripravená konať, povedal austrálsky premiér Scott Morrison. „Sme ešte ďaleko od konca tejto krízy a katastrofy,“ dodal. Na pobreží najviac zasiahnutého štátu Nový Južný Wales sa nachádzajú dve plavidlá, ktoré sú pripravené evakuovať miestne obyvateľstvo, ak to bude potrebné. V pohotovosti sú aj námorné a letecké sily.

Zatiaľ čo sa očakáva, že vietor do sobotňajšieho rána ustane, Andrews obyvateľov vyzval, aby zostali v stave pohotovosti a ak budú vyzvaní opustiť svoje domovy, nech tak urobia. Aj ľudia vo vysoko rizikových oblastiach v Novom Južnom Walese a štáte Južná Austrália boli vyzvaní, aby zvážili odchod, avšak úrady neuviedli, akého počtu ľudí sa to týka.

Stovky požiarov momentálne vyčíňajú v piatich zo šiestich austrálskych štátov, napísala agentúra DPA. Vo viacerých z nich bol vyhlásený stav pohotovosti. Nebezpečné oblasti predstavujú najmä vidiecke regióny. V piatok bolo v Novom Južnom Walese zaznamenaných 134 požiarov. Na hraniciach Nového Južného Walesu a Viktórie sa spojili dva požiare do jedného, ktorý pokrýva pol milióna hektárov územia. V noci na piatok zasahovalo v Južnej Austrálii viac než 200 hasičov, ktorí sa snažili dostať pod kontrolu požiar, ktorý zničil viac ako 200.000 hektá­rov pôdy.

Od októbra prišlo o život v dôsledku extrémnych lesných požiarov v Austrálii 27 ľudí a živel spálil viac než 10,3 milióna hektárov pôdy.

Tisíce Austrálčanov protestujú proti klimatickej politike vlády

Tisíce Austrálčanov vyšli v piatok do ulíc v Sydney na protest proti klimatickej politike tamojšej vlády, ktorej vyčítajú nečinnosť v boji proti klimatickej zmene. Protesty sa konajú v čase, keď juhovýchod Austrálie sužujú extrémne lesné požiare, ktoré znečisťujú ovzdušie a v ich dôsledku umierajú aj voľne žijúce zvieratá. Informovala o tom agentúra Reuters.

Demonštranti blokovali hlavné cesty v metropole Sydney a kričali „ScoMo (Scott Morrison) musí odísť“, zatiaľ čo ďalší niesli transparenty s nápismi „Neexistuje nijaká klíma B“ a „Zachráňte nás pred peklom“.

Podobné protesty sa konali aj v iných austrálskych mestách – v Canberre či v Melbourne, kde počas tohto mesiaca došlo v dôsledku požiarov k zhoršeniu kvality ovzdušia až do takej miery, že obe mestá boli zaradené medzi miesta s najviac znečisteným vzduchom na Zemi.

Kríza v súvislosti s lesnými požiarmi zvyšuje nátlak na konzervatívnu vládu premiéra Scotta Morrisona a na to, aby robila viac v boji proti klimatickej zmene po tom, čo Austrália vlani upustila od záväzkov vyplývajúcich z parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

V Melbourne davy ľudí žiadali odstúpenie Morrisona a ukončenie využívania fosílnych palív ako zdroja energie. Samotný Morrison však kritiku na adresu svojej vlády opakovane odmietol. V piatkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu 2GB uviedol, že je sklamaním, že ľudia spájajú krízu okolo požiarov s cieľmi Austrálie, čo sa týka znižovania emisií oxidu uhličitého. „Nechceme ciele, ktoré ničia pracovné miesta a ekonomiku, a ktoré nezmenia nič na skutočnosti, že v Austrálii existujú lesné požiare,“ povedal Morrison.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Austrália #evakuácia