Iracký premiér požiadal Pompea o plán stiahnutia amerických vojakov

Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí vyzval amerického ministra zahraničia Mikea Pompea, aby do Iraku poslal delegáciu, ktorá bude mať za úlohu pripraviť plán stiahnutia amerických vojakov z krajiny. S odvolaním sa na kanceláriu irackého premiéra o tom informovala agentúra AP. V dnešnom vyhlásení Mahdiho úradu sa uvádza, že Pompeo irackému premiérovi zavolal vo štvrtok večer a práve vtedy ho šéf kabinetu požiadal o vypracovanie mechanizmu stiahnutia Američanov z Iraku.

10.01.2020 15:11
debata (61)

Mahdí uviedol, že Irak odsudzuje všetky narušovania svojej zvrchovanosti vrátane amerického atentátu na veliteľa iránskych jednotiek Kuds Kásema Solejmáního v Bagdade minulý piatok a stredajších iránskych raketových útokov na základne s americkými vojakmi v Iraku.

Iracký premiér podľa vyhlásenia Pompea požiadal, aby „vyslal do Iraku delegáciu, ktorá vypracuje mechanizmus, ktorý naplní rezolúciu irackého parlamentu týkajúcu sa stiahnutia zahraničných síl z Iraku“. „Premiér povedal, že americké sily vstúpili do Iraku a drony lietajú v irackom vzdušnom priestore bez povolenia irackých úradov, čo porušuje bilaterálne dohody,“ uvádza sa tiež vo vyhlásení.

V Iraku pôsobí asi 5 000 amerických vojakov v rámci medzinárodnej koalície proti teroristickej organizácii Islamský štát. Americký minister obrany Mark Esper a šéf zboru náčelníkov štábov americkej armády generál Mark Milley ale už skôr uviedli, že Spojené štáty teraz neplánujú stiahnutie amerických jednotiek z Iraku.

Irackí zákonodarcovia v nedeľu po piatkovom americkom atentáte na Solejmáního a niekoľko ďalších osôb vrátane člena vedenia vplyvných irackých milícií Abú Mahdiho Muhandisa schválili nezáväzné uznesenie požadujúce odsun cudzích vojakov z Iraku. Výzvu podporili predovšetkým šíitski poslanci. Väčšina zástupcov sunnitov a Kurdov schôdzu bojkotovala.

V pondelok sa v médiách objavila fotografia nepodpísaného listu amerického generála Williama Seelyho, ktorý naznačoval, že USA sa chystajú požiadavke irackého parlamentu vyhovieť. Pentagon však rýchlo túto informáciu poprel.

Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Milley následne vysvetľoval, že list – ktorého autenticitu v Bagdade agentúram potvrdzovali iracké i americké zdroje – bol pravý, však išlo iba o nešťastne naformulovanú pracovnú verziu, ktorá sa nemala dostať na verejnosť.

Americký prezident Donald Trump skôr tento týždeň Iraku pohrozil, že bude žiadať kompenzácie v podobe miliárd dolárov za vojenskú infraštruktúru alebo uvalí na krajinu bezprecedentné sankcie, ak Bagdad vyženie amerických vojakov. „Máme tam veľmi drahú leteckú základňu, ktorá bola postavená za miliardy dolárov. Neodídeme, ak nám za to nezaplatia,“ povedal. Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že ak Bagdad prinúti amerických vojakov Irak opustiť nepríjemným spôsobom, stretne sa krajina „so sankciami, ktoré nikdy predtým nezažila“.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Mike Pompeo #zabitie Solejmáního