Irán priznal, že jeho armáda omylom zostrelila ukrajinské lietadlo

Irán v sobotu priznal, že jeho armáda neúmyselne zostrelila ukrajinské dopravné lietadlo so 176 ľuďmi na palube.

11.01.2020 05:10 , aktualizované: 20:48
Kanada, ukrajinské lietadlo, irán, zostrelenie Foto: ,
Priatelia a členovia fakulty na kanadskej University of Windsor (Ontario) počas spomienky na svojich piatich študentov, ktorí zahynuli pri páde ukrajinského lietadla v Teheráne. K jeho zostreleniu sa priznala iránska armáda, odôvodnila to ľudskou chybou.
debata (1628)

Dôvodom bola ľudská chyba. Podľa agentúry AP to uviedla iránska štátna televízia s odvolaním sa na vyhlásenie iránskej armády.

Iránske úrady zdôraznili, že ľudia, ktorí nešťastie spôsobili, ponesú za to zodpovednosť. Iránsky prezident Hasan Rúhaní v sobotu prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že zodpovedné osoby budú potrestané.

Irán takisto predbežne súhlasil s vyplatením odškodného rodinám, ktorých príbuzní zahynuli.

Podľa agentúry Ukrinform to v sobotu uviedol tajomník ukrajinskej Rady pre národnú bezpečnosť a obranu (RNBO) Olexij Danilov, ktorý dodal, že Irán sa zaviazal zaplatiť aj cenu zostreleného lietadla.

„Irán úplne kompenzuje všetko,“ uviedol Danilov v sobotu pre britskú rozhlasovú stanicu BBC.

Danilov spresnil, že nároky na odškodné mali byť aj témou sobotňajšieho telefonického rozhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním.

Veliteľ vzdušných síl iránskych revolučných gárd brigádny generál Amír Alí Hádžízáde prevzal plnú zodpovednosť.

„Preberám plnú zodpovednosť a podrobím sa akémukoľvek rozhodnutiu, ktoré bude prijaté,“ povedal generál vo vysielaní iránskej štátnej televízie.

„Pomyslel som si v tej chvíli (keď som sa dozvedel o páde toho lietadla), že radšej byť mŕtvy než toto,“ dodal veliteľ.

Strela vypálená na ukrajinské lietadlo vybuchla podľa generálových slov v blízkosti lietadla, ktoré sa následne zrútilo.

„Bola to strela krátkeho doletu, ktorá explodovala vedľa lietadla. Preto mohol ten stroj ešte chvíľu pokračovať v lete,“ uviedol generál Hádžízáde.

„Lietadlo vybuchlo až vtedy, keď dopadlo na zem,“ spresnil veliteľ leteckých síl revolučných gárd.

Podľa komuniké iránskych ozbrojených síl ukrajinské lietadlo letelo v blízkosti citlivého vojenského zariadenia, ktoré patrí elitným iránskym revolučným gardám, a bolo omylom považované za nepriateľský cieľ. Iránska armáda vo vyhlásení vyjadrila sústrasť rodinám obetí a sľúbila, že zdokonalí svoje systémy, aby sa v budúcnosti vyvarovala takýchto chýb.

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyjadril v mene svojej krajiny „hlbokú ľútosť“ nad zostrelením ukrajinského lietadla, ktoré označil za „obrovskú tragédiu a neodpustiteľnú chybu“. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavíd Zaríf v sobotu na twitteri napísal, že pád ukrajinského lietadla spôsobila ľudská chyba, ku ktorej došlo „v čase krízy spôsobenej americkým nezodpovedným správaním“.

Boeing 737 ukrajinských aeroliniek UIA sa zrútil v stredu krátko po štarte z teheránskeho letiska, žiadny z cestujúcich ani členov posádky pád stroja neprežil.

Ihneď sa objavili špekulácie, že lietadlo mohla zasiahnuť iránska protivzdušná obrana, pretože len niekoľko hodín predtým armáda vypálila 16 rakiet na dve základne v Iraku, kde sú umiestnení aj Američania. Išlo o odvetu za americký likvidačný útok na iránskeho generála Kásema Solejmáního v Bagdade. Predpokladá sa, že preto v tom čase bola v pohotovosti iránska protivzdušná obrana.

Irán ale doteraz zostrelenie ukrajinského lietadla popieral. O tom, že ukrajinské lietadlo, možno omylom, zostrelili Iránci, hovoril pritom už vo štvrtok s odvolaním sa na informácie tajných služieb kanadský premiér Justin Trudeau, ktorého krajina v troskách lietadla prišla podľa aktualizovanej bilancie o 57 občanov.

O tejto možnej príčine katastrofy boeingu ešte skôr písali americké médiá a prezident Donald Trump neurčito povedal, že pád lietadla mohol spôsobiť niečí omyl. Variant zostrelenia spomenuli aj britský premiér Boris Johnson a šéf austrálskej vlády Scott Morrison.

Denník New York Times v noci na piatok zverejnil aj video, na ktorom podľa neho bolo vidieť, ako iránska raketa vo vzduchu zasiahla lietadlo. Záber zachytáva malý výbuch neďaleko teheránskeho letiska. Boeing potom ešte niekoľko minút pokračoval v lete, pričom sa obrátil späť smerom k letisku. Vtedy už prestal vysielať signál, horel, následne explodoval a zrútil sa.

.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #pád ukrajinského lietadla v Iráne