Reakcie na priznanie Iránu: Je to obrovská tragédia, tvrdí Rúhání

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyjadril v sobotu v mene svojej krajiny "hlbokú ľútosť" nad zostrelením ukrajinského lietadla, ktoré označil za "obrovskú tragédiu a neodpustiteľnú chybu". Informovala o tom agentúra AFP.

11.01.2020 08:40 , aktualizované: 20:54
irán, rúhání Foto:
Iránsky prezident Hasan Ruhaní
debata (209)

„‚Ozbrojené sily‘ po internom vyšetrovaní dospeli k záveru, že strašnú haváriu ukrajinského lietadla a smrť 176 nevinných ľudí spôsobili rakety vypálené v dôsledku ľudskej chyby,“ napísal Rúhání na Twitteri.

Dodal, že vyšetrovanie pokračuje s cieľom „identifikovať a stíhať túto tragédiu a neodpustiteľnú chybu“.

Irán v sobotu priznal, že „neúmyselne“ zostrelil ukrajinské dopravné lietadlo. Podľa vyhlásenia, z ktorého citovali štátne médiá, sa lietadlo omylom považovalo za „nepriateľský cieľ“ po tom, ako zmenilo smer k „citlivému vojenskému stredisku“ iránskych revolučných gárd. Podľa príslušného vyhlásenia boli v tom čase Iránci „v stave najvyššej pohotovosti“. Agentúra AP pripomenula, že krajina má napäté vzťahy so Spojenými štátmi.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že zostrelenie lietadla spôsobila „ľudská chyba“. Teherán sa za tragédiu ospravedlnil s tým, že svoje systémy zmodernizuje, aby sa takýmto „chybám“ v budúcnosti zabránilo. Uviedol tiež, že osoby zodpovedné za tragédiu budú trestne stíhané.

Zelenskyj žiada Irán o odškodné a potrestanie vinníkov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu požiadavku, aby osoby zodpovedné za zostrelenie ukrajinského dopravného lietadla Irán patrične potrestal a vyplatil aj odškodné.

„Očakávame, že Irán… postaví vinníkov pred súd,“ napísal Zelenskyj podľa agentúry AFP na Facebooku, kde zároveň iránsku stranu vyzýva i na vyplatenie kompenzácií a odškodného.

Agentúra Ukrinform dodala, že Rúhání a Zelenskyj v sobotu absolvovali spoločný telefonát.

Zelenského tlačová služba spresnila, že Rúhání sa počas telefonátu v mene Iránu ospravedlnil za tragédiu, pri ktorej zahynulo 176 ľudí, a vyjadril sústrasť ukrajinskému národu a rodinám obetí z lietadla spoločnosti Ukraine International Airlines.

Iránsky prezident podľa Kyjeva dodal, že Irán plne uznáva, že táto tragédia bola dôsledkom chýb iránskeho vojenského personálu.

Ukrajinský prezident prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter napísal, že iránskemu prezidentovi oznámil, že trvá na neodkladnom dokončení identifikácie osôb zabitých pri zostrelení lietadla Boeing-737 a žiada aj stíhanie osôb zaň zodpovedných. Požiadal aj o prevoz telesných pozostatkov obetí na Ukrajinu.

Zelenskyj tiež napísal, že priznanie sa Iránu k zostreleniu ukrajinského lietadla je „krok správnym smerom“. Zdôraznil súčasne, že vinníci zodpovední za zostrelenie lietadla musia niesť zodpovednosť. Deklaroval aj, že očakáva plnú právnu a technickú súčinnosť so zainteresovanými iránskymi orgánmi.

„Dúfame, že vyšetrovanie bude prebiehať bez úmyselného odkladu a marenia,“ dodal Zelenskyj.

Ajatolláh Chameneí nariadil armáde dôsledne naprávať chyby

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí nariadil ozbrojeným silám svojej krajiny, aby dôsledne naprávali zistené nedostatky s cieľom predísť podobným chybám.

„Dôrazne odporúčam hlavnému veleniu (ozbrojených síl), aby sa všemožne usilovalo o to, aby sa už takáto chyba nikdy nestala,“ napísal podľa agentúry AFP Chameneí v sobotu na svojej oficiálnej webovej stránke.

Ajatolláh zároveň dodal, že vyjadruje „úprimnú sústrasť“ rodinám pozostalých obetí tohto incidentu.

Johnson: Priznanie je prvý dôležitý krok

Priznanie Iránu je „prvým dôležitým krokom“, povedal v sobotu britský premiér Boris Johnson, píše agentúra AFP.

„Budeme robiť všetko, čo môžeme, aby sme podporili rodiny štyroch britských obetí a zabezpečili, že dostanú odpovede, ktoré si zaslúžia,“ povedal Johnson vo vyhlásení, ktoré vydala Downing Street.

Británia bude úzko spolupracovať s Kanadou, Ukrajinou a ďalšími medzinárodnými partnermi na zaistení „komplexného, transparentného a nezávislého medzinárodného vyšetrovania a repatriácie osôb, ktoré zahynuli“, dodal Johnson.

„Táto nešťastná nehoda len posilňuje dôležitosť deeskalácie napätia v regióne,“ povedal a uviedol, že je nevyhnutné, aby lídri pokračovali v diplomatickej ceste vpred.

Irán vyzvala v sobotu na vyvodenie dôsledkov zostrelenia ukrajinského lietadla aj Európska únia. „Musí dôjsť k prijatiu patričných opatrení, aby sa takáto hrozná nehoda už nikdy nezopakovala,“ vyhlásil v sobotu v Bruseli hovorca Európskej komisie Peter Stano, ktorého citovala agentúra DPA.

EÚ po prísľuboch iránskeho prezidenta Hasana Rúháního očakáva, že Teherán bude naďalej plne spolupracovať a v súlade s medzinárodnými štandardmi bude dôkladne vyšetrovať, ako mohlo k tejto tragédii dôjsť.

Kanada žiada riadne prešetrenie

Kanadský premiér Justin Trudeau v sobotu vyzval Irán na úplné a transparentné vyšetrenie zostrelenia lietadla. Stalo sa tak v Trudeauovom telefonickom rozhovore s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

Trudeau v sobotu pred novinármi uviedol, že prevzatie zodpovednosti za zostrelenie lietadla zo strany Teheránu je dôležitým krokom.

Kanadský premiér súčasne Irán vyzval na „úplné a transparentné vyšetrenie“ tragédie. Irán by za ňu podľa Trudeaua mal „samozrejme niesť plnú zodpovednosť.“

Kanadský premiér informoval, že príbuzní kanadských občanov, ktorí zahynuli pri havárii ukrajinského lietadla pri Teheráne, už vzniesli požiadavku na vyplatenie kompenzácií zo strany Iránu.

Tieto ich nároky, pomoc pri zvládaní dôsledkov tragédie na ich životy a dôkladné vyšetrenie toho, čo sa v stredu ráno po štarte lietadla stalo, označil Trudeau momentálne za najdôležitejšiu vec. Otázky, akú zodpovednosť by mal Irán niesť za ukrajinské lietadlo zostrelené nad Teheránom, zvážia Kanada a ďalšie krajiny v blízkej budúcnosti, uviedol Trudeau.

Kanadský premiér informoval, že prví kanadskí odborníci a diplomati, ktorí sa v Iráne zúčastnia na vyšetrovaní katastrofy a poskytnú pomoc rodinám obetí, dorazia do Teheránu v nedeľu.

V rozhovore s iránskym prezidentom Rúháním Trudeau podľa vlastných slov zdôraznil, že účasť Kanady na vyšetrovaní tragédie „je absolútne nevyhnutná“. Očakávame všestrannú a úplnú spoluprácu iránskych orgánov," uviedol Trudeau.

Teherán sa z nešťastia musí poučiť, tvrdí ruský senátor

Irán sa musí z tohto nešťastia „poučiť“, vyhlásil predseda zahraničného výboru ruského parlamentu Konstantin Kosačev. Píše o tom agentúra AFP.

„Ak dekódovanie čiernych skriniek a celkové vyšetrovanie nepreukážu, že iránska armáda to urobila úmyselne – a na to nie je ani nijaký logický dôvod – musí sa incident uzatvoriť,“ uviedol šéf výboru Rady federácie, hornej komory parlamentu.

„Dúfam, že sa z toho poučia a prijmú patričné opatrenia všetky strany,“ citovala Kosačeva ruská tlačová agentúra Interfax.

Lietadlo ukrajinskej leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) havarovalo v stredu krátko po štarte z letiska v Teheráne. Nehodu nikto neprežil.

Medzi obeťami boli dvaja Ukrajinci a deväť ukrajinských členov posádky, 82 iránskych občanov, najmenej 57 Kanaďanov, desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti. Kanadská vláda pôvodne oznámila, že pri nehode zahynulo 63 jej občanov.

Spojené štáty a Kanada tvrdili, že podľa špionážnych informácií Irán zasiahol Boeing 737–800 leteckej spoločnosti UIA raketou, zrejme omylom. Teherán toto tvrdenie niekoľko dní odmietal.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #pád ukrajinského lietadla v Iráne