Európska únia chce zachrániť jadrovú dohodu s Iránom, tvrdí Borrell

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell trvá na tom, že euroblok chce zachovať ohrozenú jadrovú dohodu veľmocí s Iránom z roku 2015, no po piatkových mimoriadnych rokovaniach zameraných na aktuálnu situáciu v regióne Blízkeho východu uznal, že to možno nebude možné. Informovala o tom agentúra DPA.

11.01.2020 09:12
Josep Borrell Foto:
Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.
debata (13)

Snahy Európskej únie o zmiernenie účinkov sankcií Spojených štátov voči Iránu doteraz nefungovali, pripustil Borrell po stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli.

Borrel uviedol, že európski diplomati sa možno „nedokážu vyhnúť tomu“, že sa Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), ako sa oficiálne nazýva jadrová dohoda, napokon zruší. Avšak dodal, že teraz chcú takej situácii zabrániť.

Vyhlásil, že vďaka dohode JCPOA dnes nie je Irán jadrovou veľmocou. Dokument má podľa jeho slov kľúčový význam pre regionálnu stabilitu a je jedným z pilierov režimu nešírenia nukleárnych zbraní.

Irán v nedeľu oznámil, že po zabití iránskeho generála Kásema Solejmáního pri útoku Spojených štátov Teherán prestáva dodržiavať obmedzenia vyplývajúce z jadrovej dohody z roku 2015.

Jadrová dohoda medzi Iránom a svetovými veľmocami – USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom – zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Cieľom tohto opatrenia je zabezpečiť, aby Irán nemohol túto technológiu využiť na výrobu jadrových zbraní.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrová dohoda