Neznáme pľúcne ochorenie si v Číne vyžiadalo prvú obeť

Život 61-ročného muža si v Číne vyžiadalo zatiaľ neznáme pľúcne ochorenie, ktoré je podľa predbežných laboratórnych výsledkov spôsobované novým vírusom z toho istého rodu, ako aj ťažký akútny respiračný syndróm SARS. S odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie zdravotníckej komisie v stredočínskom meste Wu-Chan o tom informovala agentúra AFP.

11.01.2020 10:33
debata (4)

Ku dnešnému dňu bolo v meste Wu-Chan hospitalizovaných 41 ľudí nakazených novým vírusom, pričom jedna osoba ešte vo štvrtok ochoreniu podľahla, uviedla na svojich webových stránkach zdravotnícka komisia s tým, že sedem ďalších osôb zostáva vo vážnom stave, dve boli prepustené a zvyšok je stabilizovaný.

Tento prípad vyvoláva podľa agentúry znepokojenie vzhľadom na podobnosť nového vírusu so SARS, ktorý si v rokoch 2002–2003 vyžiadal v pevninskej Číne životy 349 osôb, pričom ďalších 299 ľudí mu podľahlo v Hongkongu, ktorého ekonomiku táto epidémia vzhľadom na jeho závislosť od turizmu značne poškodila.

„Budeme sa mať na pozore. Predpokladáme totiž, že epidémia sa bude ďalej vyvíjať,“ uviedol v tejto súvislosti Wang-ťia Šeng, riaditeľ hongkonského rezortu zdravotníctva. Práve tento rezort nedávno informoval o tom, že nový vírus je z genetického hľadiska na 80 percent podobný SARS-u, ktorý sa vyskytuje u netopierov.

Čínski vedci ešte minulý týždeň uviedli, že záhadné ochorenie dýchacích ciest je zrejme nový typ koronavírusu.

Koronavírusy (Coronaviridae) sa bežne vyskytujú u ľudí a niektoré z nich sú príčinou obyčajného prechladnutia, iné zase môžu viesť k vážnym dýchacím chorobám, akými sú napríklad ťažký akútny respiračný syndróm SARS, ktorému v roku 2002–2003 podľahlo 700 ľudí či blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS), ktorý v roku 2012 vypukol v Jordánsku a Saudskej Arábii a rozšíril sa do približne dvoch desiatok krajín. Zomrelo naň viac než 800 ľudí.

Koronavírusy sa šíria kašľom, kýchaním alebo dotknutím sa infikovanej osoby, pričom nový koronavírus sa od tých, ktoré už boli identifikované, odlišuje.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus