Súčasná taiwanská prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen sa vyhlásila za víťazku volieb

Za víťazku taiwanských prezidentských volieb sa v sobotu po spočítaní platných volebných lístkov v 70 percentách okrskov vyhlásila súčasná taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen (63). Informovali o tom agentúry AP a AFP.

11.01.2020 12:47 , aktualizované: 15:55
taiwanské voľby Foto:
Za víťazku taiwanských prezidentských volieb sa po spočítaní platných volebných lístkov v 70 percentách okrskov vyhlásila súčasná taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen (v strede).
debata (13)

„Taiwan ukazuje svetu, ako veľmi si vážime náš slobodný a demokratický spôsob života, ako aj náš národ,“ uviedla podľa AFP Cchaj.

Súčasná prezidentka a kandidátka Demokratickej progresívnej strany (DPS), ktorá odmieta užšiu spoluprácu s Čínou, vyhráva podľa predbežných výsledkov so ziskom 58 percent hlasov.

Jej najväčšieho rivala Chan Kuo-jüa (62), kandidáta pročínskej opozičnej Nacionalistickej strany (Kuomintang), podporilo podľa predbežných výsledkov 38 percent voličov.

„Ukážme svetu našimi hlasmi, že obyvatelia Taiwanu sú odhodlaní brániť svoju suverenitu, brániť svoju demokraciu a pokračovať v reformách,“ vyhlásila Cchaj ešte v piatok na volebnom mítingu v snahe demonštrovať odhodlanie svojej strany brániť nezávislosť ostrova pred vplyvom Pekingu.

Chan naopak zastáva názor, že Taiwan by mal byť s Čínou ochotný rokovať. „Chcem prilákať masívne investície. Chcem, aby boli produkty exportované nonstop,“ uviedol v tejto súvislosti Chan na svojom poslednom predvolebnom zjazde v prístavnom meste Kao-siung.

Ako napísala agentúra AP, podpora politiky „jednej krajiny a dvoch systémov“, ktorú Peking Tchaj-peju ponúka po vzore Hongkongu a Macaa, stratila na Taiwane čiastočne svoju príťažlivosť. Dôvodom sú masové prodemokratické demonštrácie a nepokoje, ktoré v posledných mesiacoch zasiahli Hongkong.

Práve obavy z možného nadmerného zasahovania Pekingu do vnútorných záležitostí Taiwanu v kombinácií s dobrými ekonomickými výsledkami ostrova pomohli podľa AP Cchaj presvedčiť voličov o svojej politike.

Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Pevninská Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho územia, nad ktorým – ako tvrdí – môže prevziať kontrolu aj prostredníctvom sily. Taiwan, ktorý používa oficiálny názov Čínska republika, sa pokladá za zvrchovaný štát, čo však uznáva len približne 16 krajín sveta.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #Taiwan