Británia, Francúzsko a Nemecko vyzvali Irán rešpektovať dohodu z roku 2015

Británia, Francúzsko a Nemecko v nedeľu vo svojom spoločnom vyhlásení vyzvali Irán, aby rešpektoval záväzky, ktoré preň vyplývajú z dohody o iránskom jadrovom programe podpísanej v roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

12.01.2020 21:23
debata (37)

Irán pritom 5. januára oznámil, že už nebude dodržiavať obmedzenia stanovené dohovorom z roku 2015.

Francúzsko, Británia a Nemecko vo svojom vyhlásení uviedli, že „dnes je náš odkaz jasný: aj naďalej sme oddaní jadrovej dohode a jej zachovaniu; naliehavo vyzývame Irán, aby zmenil všetky opatrenia, ktoré sú v rozpore s dohodou; vyzývame Irán zdržať sa akejkoľvek násilnej akcie alebo šírenia jadrových zbraní.“

Trojica štátov vo vyhlásení deklaruje aj pripravenosť nadviazať na tomto základe dialóg s Iránom „s cieľom zachovať stabilitu regiónu.“

Západoeurópski signatári dohody sa spolu s Ruskom a Čínou – ďalšími dvoma štátmi, ktoré dohodu vyrokovali tiež – snažia zachovať jadrovú dohodu po tom, ako od nej v roku 2018 po rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa odstúpili Spojené štáty.

Teherán v uplynulých mesiacoch porušil niektoré z obmedzení z tejto dohody v rámci postupného zvyšovania tlaku, ktorým chce dosiahnuť zmiernenie opätovných sankcií USA.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyjadril v pondelok poľutovanie nad rozhodnutím Teheránu obmedziť svoje záväzky týkajúce sa jadrovej dohody uzavretej v roku 2015.

Borell podľa informácií týždenníka Politico minulú nedeľu telefonoval so šéfom iránskej diplomacie Mohammadom Džavádom Zarífom v snahe presvedčiť Teherán, aby neodstúpil od Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), ako sa oficiálne nazýva jadrová dohoda.

Zaríf neskôr na svojom účte na Twitteri uviedol, že Irán už nebude dodržiavať žiadne obmedzenia týkajúce sa počtu jadrových centrifúg, ktoré môže prevádzkovať.

Zároveň však Zaríf dodal, že všetky kroky rušiace obmedzenia stanovené jadrovou zmluvou sú „zvratné“, a prisľúbil „úplnú spoluprácu“ s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE).

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrová dohoda