Silný vietor, búrky a tornáda si vyžiadali v USA 11 životov

Zľadovatené cesty, smrtiace tornáda, ničivé vlny - výčinom počasia pripísali cez víkend zodpovednosť za najmenej 11 úmrtí a závažné škody v častiach stredozápadu, juhu i severovýchodu Spojených štátov. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

13.01.2020 08:20
debata (5)

Desaťtisíce ľudí boli v nedeľu naďalej bez elektriny v dôsledku búrok z predošlého dňa. Úrady v odľahlých lokalitách posudzovali škody po tom, ako víchrice vyvracali stromy, strhávali strechy z domov a v niektorých oblastiach premenili budovy na kopu trosiek.

Národná meteorologická služba (NWS) oznámila, že okres Pickens v štáte Alabama v sobotu zasiahlo tornádo s vetrom dosahujúcim rýchlosť najmenej 215 kilometrov za hodinu, pri ktorom zahynuli traja ľudia.

Na severozápade štátu Louisiana hlásili tri obete následnom silného vetra. Jeden muž prišiel o život vo svojej posteli, keď na jeho dom spadol strom, a dvaja manželia zahynuli vo svojom zdemolovanom karavane. Oblasť podľa NWS postihlo rovnako silné tornádo.

V meste Lubbock v Texase zomreli dvaja záchranári, keď do nich vrazilo vozidlo na mieste dopravnej nehody na zľadovatenej ceste. V štáte Iowa, kde sa na diaľnici prevrátil kamión, zomrel cestujúci za podobných podmienok na cestách.

V štáte Oklahoma polícia informovala o úmrtí muža, ktorého strhla voda počas povodne.

Vo Wisconsine spôsobil silný vietor, vysoké vlny a záplavy škody za milióny dolárov v prístave v meste Milwaukee pri Michiganskom jazere, severne od Chicaga.

Zimné počasie spôsobili tiež komplikácie v doprave. Na dvoch hlavných letiskách v Chicagu si v sobotu vynútilo zrušenie viac než 1 200 letov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #USA #Tornádo #víchrica