Francúzsky prezident Macron vyzval na dôveryhodné a trvalé prímerie v Líbyi

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na dôveryhodné a trvalé prímerie v Líbyi. Pondelkové vyhlásenie Elyzejského paláca prichádza v čase, keď by obe strany konfliktu mali v Moskve podpísať dohodu o prímerí, informovala agentúra AFP.

13.01.2020 11:28
debata (17)

„Prezident zdôraznil nevyhnutnosť, aby prímerie, ktoré sa oznámi, bolo dôveryhodné, trvalé a overiteľné,“ uviedol Elyzejský palác po nedeľňajšom telefonáte Macrona a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Predseda líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž a jeho rival, poľný maršal Chalífa Haftar, podpíšu podľa očakávaní dohodu o prímerí v pondelok v Moskve.

Podpísanie dohody otvorí cestu obnoveniu politického procesu v krajine, uviedol pre líbyjskú televíziu al-Ahrár predseda Najvyššej štátnej rady Chálid al-Mišrí, ktorého inštitúcia je druhou, poradnou komorou parlamentu.

Prímerie v Líbyi v reakcii na výzvy Ruska a Turecka začalo platiť v nedeľu po tom, ako s ním súhlasili aj Haftarove sily, ktoré vedú ofenzívu proti Sarrádžovej vláde v Tripolise, uznávanej Organizáciou Spojených národov.

O dobytie hlavného líbyjského mesta sa Haftar so svojimi oddielmi usiluje už od vlaňajšieho apríla. On sám podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

Sarrádž bol v nedeľu v Istanbule na rozhovoroch s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý o Líbyi opätovne telefonicky hovoril aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. S tou sa telefonicky spojil tiež taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý telefonoval aj so Sarrádžom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Putin rokoval s Merkelovou v sobotu v Moskve.

V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Emmanuel Macron