Jediný televízny kanál na Ukrajine vysielajúci v angličtine ukončil pôsobenie

UATV naposledy vysielal v nedeľu, informovala v pondelok stanica Slobodná Európa. "Ukrajinská štátna medzinárodná stanica UATV zastaví svoju produkciu správ a satelitného vysielania od 13. januára 2020," uviedla UATV v tlačovom vyhlásení.

13.01.2020 15:09
Denisa Buranova Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

UATV naposledy vysielal v nedeľu, informovala v pondelok stanica Slobodná Európa.„Ukrajinská štátna medzinárodná stanica UATV zastaví svoju produkciu správ a satelitného vysielania od 13. januára 2020,“ uviedla UATV v tlačovom vyhlásení.

Ukrajinská vláda sa začiatkom tohto roka rozhodla ukončiť prevádzku medzinárodného vysielania a zrušiť oddelenia UATV pre krymskotatársky, arabský a anglický jazyk.

Kanál UATV vznikol v roku 2015 na pozadí intenzívnej „informačnej vojny“ s Ruskom, ako danú situáciu označili mediálni analytici.

Šírenie falošných správ v roku 2014 sprevádzalo ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym a ruskú podporu proruských separatistov bojujúcich v dvoch pohraničných regiónoch – Luhanskej oblasti a Doneckej oblasti – na východe Ukrajiny. Konflikt si vyžiadal už takmer 14.000 mŕtvych.

Kanál UATV bol založený sa účelom „zabezpečiť prístup zahraničného publika k objektívnym, aktuálnym a úplným informáciám o udalostiach na Ukrajine a zachovať pozitívny obraz Ukrajiny vo svete,“ uvádza sa v skoršom vyhlásení tohto média.

V priebehu štyroch rokov mal UATV pripojenie k takmer 400 káblovým sieťam a vysielal v približne 30 krajinách v Európe, Severnej Amerike, Afrike a Ázii vrátane Blízkeho východu.

Vláda ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ohlásila, že tohto roku hodlá spustiť na štátnej stanici televízny kanál vysielajúci v ruštine. Kanál bude špeciálne určený pre divákov žijúcich na „dočasne okupovaných územiach Ukrajiny“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kanál #angličtina #Ukrajina