Malta má nového premiéra, ten nahradil Muscata, ktorý mal mariť vyšetrovanie vraždy novinárky

Novým maltským premiérom sa v pondelok oficiálne stal Robert Abela. V úrade nahradil Josepha Muscata, s ktorým sa spájali podozrenia z krytia korupcie a marenia vyšetrovania vraždy investigatívnej novinárky.

13.01.2020 18:21
Malta Politics Foto: ,
Nový maltský premiér Robert Abela krátko po zložení prísahy spolu s manželkou Lýdiou vychádza z prezidentského paláca v meste Valletta, 13. januára 2019
debata

Robert Abela zložil v pondelok prísahu na slávnostnej ceremónii v prezidentskom paláci vo Vallette. Informovala o tom agentúra DPA.

Abela (42) prisahal vernosť ústave, pobozkal kríž a za prítomnosti maltského prezidenta Georgea Vellu podpísal dokumenty, ktoré ho oprávňujú zastávať post predsedu vlády. Ceremóniu na veľkej obrazovke pred palácom sledoval dav občanov.

Robert Abela, pôvodným povolaním právnik, je v poradí 14. premiérom Malty, ktorá v roku 1964 získala nezávislosť od Spojeného kráľovstva. Úradu premiéra sa ujal deň po tom, ako ho zvolili za lídra vládnucej maltskej Strany práce (PL).

Post predsedu vlády i strany PL prebral po Josephovi Muscatovi, ktorý bol donútený z úradu premiéra odstúpiť pre protesty súvisiace s vyšetrovaním vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej z roku 2017.

V súvislosti s vyšetrovaním vraždy vypočúvali okrem iných aj vedúceho Muscatovej kancelárie Keitha Schembriho, pričom Muscat hneď po zatknutí oznámil jeho rezignáciu z tohto postu. Schembriho vypočúvali, no obvinenia voči nemu nevzniesli, naďalej však ostáva súčasťou vyšetrovania, píše DPA.

Z funkcie v tejto spojitosti odišli aj dvaja ministri Muscatovej vlády – minister pre cestový ruch Konrad Mizzi a minister hospodárstva Chris Cardona. Samotný Muscat bol dlhodobo obviňovaný, že vyšetrovanie vraždy hatil, aby tak chránil svojich priateľov a spolupracovníkov.

Abela sa počas preberania úradu premiéra zaviazal, že nadviaže na politický odkaz svojho predchodcu a uviedol, že vláda nemá žiaden dôvod na to, aby sa ospravedlňovala rodine zavraždenej novinárky. Vo svojom prvom prejave ešte po nedeľnom zvolení za lídra strany PL však priznal, že odstupujúca garnitúra sa dopustila „chýb“, toto tvrdenie však ďalej nerozviedol. „Nebudeme ich opakovať. Máte moje slovo,“ povedal.

Novinárku Caruanovú-Galiziovú, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády a miestnych korupčných praktík, zabila v októbri 2017 bomba nastražená v aute. Jej smrť otriasla krajinou a vyvolala protesty občanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #jospeh muscat