Líbyjský maršal dohodu o prímerí zatiaľ nepodpísal

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov informoval, že stranám konfliktu v Líbyi sa na pondelňajších rokovaniach v Moskve podarilo dosiahnuť určitý pokrok. Líbyjský poľný maršal Chalífa Haftar, ktorý bojuje proti medzinárodne uznanej vláde v Tripolise, však navrhovanú dohodu o prímerí zatiaľ odmietol podpísať. Podľa Lavrova si vyžiadal viac času na preštudovanie dokumentu, informovala agentúra AFP.

13.01.2020 19:37
Tusko Líbya Turecko prímerie podpis Haftar odklad Foto: ,
Vpravo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a líbyjský poľný maršal Chalífa Haftar počas stretnutia v Moskve 13. januára 2020.
debata (10)

„Došlo k určitému pokroku,“ povedal Lavrov po rozhovoroch v Moskve, ktoré trvali zhruba sedem hodín a konali sa pod záštitou Ruska a Turecka.

Podľa ruského ministra si maršal Haftar spoločne s predsedom ním podporovaného tzv. tobruckého parlamentu „vyžiadal trochu viac času až do (utorka) rána, aby sa mohol rozhodnúť, či podpíše“ dohodu o prímerí.

Za vládu v Tripolise sa na moskovských rokovaniach zúčastňuje premiér Fájiz Sarrádž, ktorý však odmietol sedieť za jedným stolom s Haftarom. Rozhovory preto prebiehali za pomoci ruských a tureckých sprostredkovateľov.

Poľný maršal Haftar sa už od apríla usiluje dobyť hlavné mesto Tripolis, kde sídli Sarrádžova vláda národnej jednoty. On sám podporuje konkurenčnú vládu a parlament, ktoré sídlia v Tobruku na východe Líbye.

Od nedele začalo medzi oboma stranami platiť prímerie iniciované Ruskom a Tureckom, príslušnú dohody by sa však mali podpísať na rokovaniach v Moskve. Následne by sa mal 19. januára konať v Berlíne medzinárodný summit o Líbyi.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #prímerie #generál Chalífa Haftar