Emeritný pápež verzus pápež

Emeritný pápež Benedikt XVI. sa opäť rozhodol pre nezvyčajný krok. Vo svojej knihe, ktorá má vyjsť o mesiac, sa pustil do obhajoby celibátu kňazov, a to v čase, keď pápež František zvažuje možnosť, aby vo výnimočných prípadoch boli za kňazov vysvätení ženatí muži.

14.01.2020 14:00
debata

Spoluautorom knihy 92-ročného emeritného pápeža je konzervatívny guinejský kardinál Robert Sarah. „Zranení odhaleniami toľkých škandálov, rozrušení neustálym pýtaním sa na ich celibát, sú mnohí kňazi v pokušení vzdať sa a opustiť všetko,“ píše sa v knihe, ktorá má vyjsť 20. februára a úryvky z nej zverejnil francúzsky denník Le Figaro.

Emeritný pápež v nej vyzýva kňazov, aby svoj sľub celibátu neopustili. „Nezdá sa byť možné vykonávať obe povolania, kňazstvo a manželstvo, súčasne,“ uvádza v knihe bývalý nemecký kardinál Joseph Ratzinger, ktorý žije v kláštore vo Vatikáne.

Vatikánski pozorovatelia označujú tento krok, ktorý je považovaný za snahu ovplyvniť rozhodnutie pápeža Františka, za dosť nezvyčajný. Benedikt XVI. sa v roku 2013 pre podlomené zdravie vzdal postavenia hlavy katolíckej cirkvi. Stal sa prvým pápežom takmer po 600 rokoch, ktorý tak urobil. Emeritný pápež vtedy sľúbil, že zostane „skrytý pred svetom“. Touto knihou však akoby svoj sľub porušil. „Benedikt XVI. neprelomil mlčanie, pretože on (a jeho okolie) sa nikdy necítil viazaný tým sľubom. Ale toto je vážna trhlina,“ reagoval na twitteri historik a teológ Massimo Faggioli.

„Neuveriteľné. Bývalý pápež rozpráva verejnosti o niečom, čo jeho nástupca v súčasnosti zvažuje,“ napísal zas novinár Joshua McElweeho z National Catholic Reporter. Podľa BBC to však nie je prvý raz, čo prezentoval svoje postoje, a to odlišné ako sú vyjadrenia súčasného pápeža, ktorý je vnímaný ako pokrokovejší.

Pápež František práve v tomto období stojí pred rozhodnutím, ako reagovať na návrh synody biskupov z októbra minulého roka, podľa ktorého by ženatým mužom v odľahlých častiach Amazónie malo byť umožnené vysvätenie za kňazov. Má sa tak riešiť problém nedostatku kňazov v týchto oblastiach. Návrh sa stretol so silným odporom konzervatívnych duchovných.

O tejto, ale aj ďalších otázkach (napríklad aj o úlohe žien v cirkvi), má pápež rozhodnúť v najbližších týždňoch či mesiacoch. Vyjadrenia emeritného pápeža v pripravenej knihe Vatikán nekomentoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Benedikt XVI. #Emeritný pápež