Strany líbyjského konfliktu sa dohodli na zachovaní dočasného prímeria

Strany líbyjského konfliktu sa dohodli na zachovaní dočasného prímeria aj napriek tomu, že poľný maršal Chalífa Haftar oddialil podpísanie konečnej podoby dohody o trvalom prímerí. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovali agentúry AFP a TASS.

14.01.2020 06:56 , aktualizované: 14:45
debata (35)

Haftar, veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA), a medzinárodne uznaná tripoliská vláda národnej jednoty Fájiza Sarrádža sa v pondelok „v zásade dohodli na udržaní prebiehajúceho prímeria“, citovala ruský rezort obrany agentúra AFP.

Ako uviedla agentúra TASS, Haftar a Sarrádž podpísali podľa ministerstva návrh vyhlásenia prímeria, avšak veliteľ LNA potreboval jeho konečnú podobu ešte prediskutovať so svojimi spojencami. „Veliteľ Líbyjskej národnej armády poľný maršal Chalífa Haftar sa ku konečnej podobe dokumentu stavia pozitívne, avšak zobral si dva dni na to, aby dokument prediskutoval s vodcami kmeňov, ktoré ho podporujú,“ uvádza sa v stanovisku.

Proces, ktorý sa na rokovaniach v Moskve začal, bude musieť podľa rezortu pokračovať, keďže „množstvo domácich líbyjských problémov si vyžaduje dôkladnú prácu na nájdení vyvážených rozhodnutí, ktoré budú prijateľné pre obe strany“.

Prímerie v Líbyi v reakcii na výzvy Ruska a Turecka začalo platiť v nedeľu po tom, ako s ním súhlasili aj Haftarove sily, ktoré vedú ofenzívu proti Sarrádžovej vláde v Tripolise, ktorá bola uznaná Organizáciou Spojených národov.

Svetové agentúry predtým informovali, že na juhu líbyjskej metropoly Tripolis sa v noci na utorok obnovili ozbrojené zrážky po tom, ako Haftar odmietol podpísať navrhovanú dohodu o prímerí a opustil Moskvu.

Boje v Tripolise sa predtým obnovili

Ozbrojené zrážky na juhu líbyjskej metropoly Tripolis sa obnovili v noci na utorok po tom, ako poľný maršal Chalífa Haftar, ktorý bojuje proti medzinárodne uznanej vláde v Tripolise, odmietol podpísať navrhovanú dohodu o prímerí. Informovala o tom agentúra TASS.

Dohoda podľa Haftara ignoruje viaceré z požiadaviek Líbyjskej národnej armády (LNA).

Delostreleckú paľbu bolo možné počuť v južných častiach Tripolisu, uvádza TASS s odvolaním sa na spravodajský portál al-Wasat.

Prímerie v Líbyi v reakcii na výzvy Ruska a Turecka začalo platiť v nedeľu po tom, ako s ním súhlasili aj Haftarove sily, ktoré vedú ofenzívu proti vláde premiéra Fájiza Sarrádža v Tripolise, ktorá bola uznaná Organizáciou Spojených národov.

O dobytie hlavného líbyjského mesta sa Haftar so svojimi oddielmi usiluje už od vlaňajšieho apríla. On sám podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #Chalíf Haftar