Z okolia filipínskej sopky Taal už evakuovali viac ako 30-tisíc ľudí

Z okolia filipínskej sopky Taal už evakuovali viac ako 30-tisíc obyvateľov po tom, ako začala chrliť lávu do výšky 500 metrov. Tamojšie úrady sa domnievajú, že svoje domovy bude musieť opustiť ešte viac ľudí.

14.01.2020 08:02 , aktualizované: 08:27
filipíny sopka vulkán dym Foto: ,
Sopka Taal sa nachádza uprostred jazera približne 65 kilometrov od Manily.
debata

Stupeň varovania zvýšili na štvrtý z päťstupňovej škály, čo znamená, že v nasledujúcich hodinách či dňoch hrozí veľká erupcia. Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie (Phivolcs) uviedol, že magma sa približuje ku kráteru. V okolí sopky zaznamenali už viac ako dvesto zemetrasení.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) predtým informoval, že v okruhu 14 kilometrov od sopky, teda v takzvanej „ohrozenej zóne“, žije zhruba 450-tisíc ľudí. Úrady predtým dočasne zastavili prevádzku na medzinárodnom letisku v Manile. V regióne tiež zatvorili školy.

Úrady a školy vo viacerých mestách vrátane Manily zostali zavreté z dôvodu zdravotných rizík, ktoré by mohol spôsobiť popol zo sopky.

Sopka Taal je druhou najaktívnejšou na Filipínach, no patrí k obľúbeným cieľom turistov aj pre prekrásne kráterové jazero. Od roku 1572 vybuchla 33-krát, k poslednej väčšej explózii došlo v októbri 1977. Doteraz najhorší bol výbuch sopky Taal v roku 1911, keď si vyžiadal viac než 1 300 obetí na životoch.

Ostrovné Filipíny, ktoré majú približne 22 aktívnych sopiek, ležia v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde je zvýšená vulkanická aktivita a vyskytuje sa tam približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #sopka #evakuácia