Republikáni umožnia prerokovanie žaloby na Trumpa v Senáte

S odkazom na vyjadrenie jednotlivých senátorov a špičiek Republikánskej strany to napísal denník The New York Times. Otázkou v súčasnosti ostáva najmä to, aké dlhé rokovanie umožnia republikáni a či povolia predvolanie ďalších svedkov k výpovedi.

14.01.2020 14:29
Trump donald Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (2)

Za okamžité zavrhnutie ústavnej žaloby sa počas víkendu vyslovil na Twitteri priamo Trump, ktorý celý prípad dlhodobo kritizuje. Umožnenie prerokovania žaloby na pôde Senátu by podľa neho dodalo obvineniu ze strany Snemovne reprezentantov legitimitu, ktorá im podľa prezidenta inak chýba.

O Trumpovom pomerne radikálnom návrhu podľa agentúry AP uvažoval aj vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell, ktorý už skôr vyhlásil, že sa chce usilovať o čo najkratšie prerokovanie žaloby. McConnell zároveň povedal, že svoj postup bude koordinovať s Trumpovým tímom.

Niektorí republikáni v Senáte si však podľa svojich slov z pondelka prajú, aby proces aspoň začal a aby žaloba aj obhajoba mohli predniesť úvodné stanoviská. Návrh na okamžité zamietnutie by preto nepodporili.

Otázkou tak zostáva, do akej miery umožnia republikáni rozohrať celý proces. Priebeh prerokovania obžaloby totiž neurčuje americká ústava a rozhoduje o ňom samotná horná komora. Žalobu by tak mohli republikáni zamietnuť hneď po úvodných slovách zástupcov obžaloby a obhajoby. Niektorí z nich by sa ale rovnako mohli pripojiť k demokratom a umožniť predvolanie ďalších svedkov, čo by celý proces mohlo predĺžiť až o niekoľko mesiacov. Najmä je očakávaná napríklad prípadná výpoveď Trumpovho bývalého bezpečnostného poradcu Johna Boltona.

Ústavná žaloba kvôli ukrajinskej kauze

Snemovňa reprezentantov schválila žalobu na Trumpa za zneužitie moci a obštrukcie Kongresu. Dolná komora ale zatiaľ články ústavnej žaloby do Senátu neodoslala. Vedenie demokratov má dnes rokovať o harmonograme ďalších krokov a tiež o tom, kto bude Snemovňu zastupovať v Senáte.

Ústavnú žalobu sa demokrati rozhodli voči prezidentovi vzniesť kvôli takzvanej ukrajinskej kauze. Trump podľa nich naliehal na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Kyjev vyšetroval Huntera Bidena, syna Joea Bidena, jedného z favoritov na kandidatúru demokratov v prezidentských voľbách v USA v roku 2020, kvôli podozreniu z korupcie pri jeho podnikaní na Ukrajine.

Pozorovatelia sa vo všeobecnosti zhodujú na tom, že žaloba nemá šancu na úspech. K jej definitívnemu schváleniu je totiž potrebná dvojtretinová väčšina z celkom 100 hlasov v Senáte. Demokrati pritom v hornej komore disponujú iba 47 hlasmi a republikáni sú v tejto otázke v podstate jednotní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #žaloba #republikáni