V Turecku po troch rokoch povolili používanie Wikipédie

Súd v tureckom hlavnom meste Ankara v stredu po takmer troch rokoch zrušil blokovanie internetovej encyklopédie Wikipédia. Informovala o tom agentúra AFP. Turecko bolo jedinou krajinou na svete okrem Číny, ktorá úplne zablokovala prístup ku všetkým jazykovým verziám Wikipédie. Ten platil v Turecku od 29. apríla 2017.

15.01.2020 12:00 , aktualizované: 22:36
turecko Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata

Turecké orgány Wikipédiu zakázali v apríli 2017. Denník Hürriyet uviedol, že Ankara žiadala encyklopédiu, aby odstránila informácie, ktoré vraj ohrozujú národnú bezpečnosť.

"Je to dobrá správa,“ zhodnotil verdikt na sociálnej sieti Twitter Akin Ünver, expert na politiku a digitálne technológie z Univerzity Kadira Hasa v Istanbule. "Otvorenie Wikipédie však nemení nič na domácom prístupe k informáciám. Turci sa k nej už pravidelne pripájali cez VPN (virtuálna privátna sieť),“ pripomenul odborník.

Ünver tvrdí, že zákaz Wikipédie bol určený najmä domácemu politickému publiku, aby vláda vyzerala, že vie tvrdo postupovať.

Podľa organizácie Reportéri bez hraníc bolo Turecko prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v roku 2019 v rebríčku slobody médií na 157. mieste zo 180 krajín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #cenzúra #Wikipedia #sloboda prejavu