Mimovládky: Pozor na Čínu, oslabuje ľudské práva

Spor medzi Čínou a ľudskoprávnymi organizáciami sa vyostruje. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch vo výročnej správe varuje, že Čína prijíma opatrenia, ktoré oslabia ochranu ľudských práv vo svete. Šéfovi tejto organizácie Kennethovi Rothovi Čína dva dni predtým zakázala vstup do Hongkongu.

15.01.2020 12:11
debata (49)

Podľa výkonného riaditeľa HRW Kennetha Rotha Čína vyvíja sofistikovaný systém sledovania a cenzúry na internete, aby monitorovala a potláčala verejnú kritiku a na umlčanie kritiky v zahraničí využíva ekonomické páky. Mimovládka to podľa agentúry AFP považuje za najintenzívnejší útok na medzinárodný systém ochrany ľudských práv.

Výročná správa o stave ľudských práv vo svete mala byť pôvodne predstavená v Hongkongu. Čína však Rothovi odmietla povoliť vstup. Peking tvrdí, že mimovládne organizácie nesú vinu za politické nepokoje v Hongkongu a mali by „za to patrične zaplatiť“. Čína minulý mesiac oznámila sankcie voči americkým mimovládkam vrátane HRW ako odvetu za schválenie návrhu zákona v americkom Kongrese, ktorý podporuje prodemokratické hnutie v Hongkongu.

Hongkong prežíva najväčšiu politickú krízu za posledné desaťročia a masové protesty tam trvajú už takmer sedem mesiacov. Roth dúfal, že počas svojej návštevy Hongkongu „obráti pozornosť na silnejúce útoky Pekingu voči medzinárodným snahám podporujúcim ľudské práva“. „To, že ma odmietli pustiť do Hongkongu, jasne tento problém dokresľuje,“ vyhlásil Roth.

Mimovládky už dlhšie upozorňujú na porušovanie ľudských práv v Číne aj v súvislosti so zriadenými internačnými tábormi pre moslimskú menšinu Ujgurov v severozápadnej Číne. Podľa správy HRW čínska vláda považuje domácich ľudskoprávnych aktivistov za „existenčnú hrozbu“ a zároveň sa snaží cenzurovať kritiku krajiny v zahraničí. „Peking dlhodobo potláča domácich kritikov. Teraz sa čínska vláda snaží rozšíriť cenzúru na zvyšok sveta. Vlády musia konať spoločne, aby odolali útoku Pekingu na medzinárodný ľudskoprávny systém,“ varuje správa ľudskoprávnej organizácie.

Reakcia Číny

Čína sa v stredu ohradila voči správe medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch, ktorá Peking obvinila z vytvorenia štátu, v ktorom sledujú obyvateľov, a zo snáh o umlčiavanie kritikov v zahraničí. Informovala o tom agentúra AP.Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang v stredu namietal, že posledné slovo o situácii ľudských práv v krajine majú mať samotní Číňania. Súčasný stav označil za najlepšie „obdobie v dejinách“.Dodal, že správu HRW síce nečítal, podobné dokumenty však podľa neho „zatvárajú oči pred faktami a bez akejkoľvek objektivity miešajú správne a nesprávne“.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong #ľudské práva v Číne