Putin chce meniť ústavu. Medvedev podal demisiu

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol prijať zmeny v ruskej ústave tak, aby mala v Rusku vždy prednosť pred medzinárodným právom a aby zakazovala ľuďom v kľúčových funkciách, vrátane hlavy štátu, cudzie občianstvo. Rusko by naďalej malo zostať silnou prezidentskou republikou, no ústavné zmeny by mali posilniť úlohu ruských poslancov pri vytváraní vlády. Ruský premiér Dmitrij Medvedev predložil v stredu svoju rezignáciu prezidentovi Putinovi, ktorý potom predstavil kandidáta na premiérsky post.

15.01.2020 12:20 , aktualizované: 16:54
rusko, putin, medvedev Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský premiér Dmitrij Medvedev.
debata (375)

„Hlavné sú záujmy Ruska,“ zdôraznil Putin. „Rusko to sme my,“ dodal s tým, že nemá na mysli len ľudí prítomných v sále, ale všetkých občanov krajiny. Prípadné ústavné zmeny by preto podľa neho malo potvrdiť referendum.

Medvedev chce Putinovi demisiou uvoľniť ruky, aby mohol presadiť plánované zmeny. Rezignáciu svojej vlády oznámil v televízii, po boku šéfa Kremľa. Ten končiacemu premiérovi poďakoval za odvedenú prácu. Putin zároveň uložil existujúcej vláde, aby plnila svoje povinnosti do vymenovania nového kabinetu.

Prezidentov návrh podľa Medvedeva predstavuje významný zásah do fungovania krajiny a rovnováhy moci. „V tomto kontexte je zjavné, že ako vláda musíme poskytnúť prezidentovi našej krajiny možnosť prijať všetky potrebné rozhodnutia,“ vyhlásil premiér.

Putin svojmu dlhoročnému spojencovi ponúkol novú funkciu podpredsedu v ruskej bezpečnostnej rade, uviedol Interfax. Medvedev podľa agentúry Reuters s návrhom súhlasil. Dohliadať má na obranu a bezpečnosť štátu. V rade, ktorej Putin predsedá, bol premiér doteraz jedným z jedenástich stálych členov.

Medvedev bol premiérom od roku 2012, v rokoch 2008 – 2012 bol prezidentom Ruskej federácie.

O odstúpení vlády podľa ruskej redakcie BBC vopred nevedeli ani jej členovia, išlo o „úplné prekvapenie“.

Tento krok podľa agentúry AP naznačuje Putinov zámer nachystať si pre seba novú mocenskú pozíciu, až sa mu skončí súčasný mandát hlavy štátu. „Odovzdávanie moci sa začalo,“ zhodujú sa aj ruskí politológovia, oslovení denníkom Vedomosti.

Putin v Štátnej dume predstavil kandidatúru šéfa Federálnej daňovej služby Ruska Michaila Mišustina na post predsedu vlády. Informovala o tom agentúra TASS.

Prezident si podľa Putina musí zachovať právo odvolať predsedu vlády a ministrov a mal by si zachovať aj priamu kontrolu nad ozbrojenými silami a všetkými zložkami na presadzovanie prá­va.

Putin však navrhol delegovať Štátnej dume právo schváliť kandidatúru predsedu vlády a celej vlády, pričom prezident nebude mať právo odmietnuť ich.

Otázku dvoch po sebe nasledujúcich funkčných období hlavy štátu, ktoré sú zakotvené v terajšej ústave, Putin nepovažuje za principiálnu, ale súhlasí s tým, že prezident Ruskej federácie by nemal zastávať tento post viac než dve funkčné obdobia.

Opatrenia v boji proti chudobe a na podporu pôrodnosti

Ruský prezident ohlásil nové opatrenia v boji proti chudobe, aj na podporu pôrodnosti, vrátane nových príspevkov na deti z najchudobnejších rodín a zvýšenie príspevku od štátu pri narodení potomka. „V spoločnosti je jasný dopyt po zmenách,“ vyhlásil prezident v úvode svojho posolstva o stave krajiny a sľúbil, že tempo zmien sa bude zvyšovať s cieľom dosiahnuť uspokojivú životnú úroveň a príjem zaisťujúci dôstojný život.

Putin upozornil na problémy v demografickom vývoji, najmä pokles pôrodnosti v dôsledku nástupu slabších ročníkov. Presviedčal však, že štátna pomoc v tomto smere funguje.

Ohlásil tiež konkrétne opatrenia: najchudobnejšie rodiny budú – a to už od 1. januára 2020 – dostávať 5 500 rubľov (asi 80 eur) na dieťa. Od budúceho roka sa táto suma zvýši v priemere na 11 500 rubľov (asi 167 eur), konkrétna suma bude závisieť od regiónu. Vyplácanie dávok by u najchudobnejších rodín malo pokračovať až do dosiahnutia siedmeho roku dieťaťa.

Program materského kapitálu, ktorý doteraz Rusky dostávajú pri narodení druhého dieťaťa, sa predĺži najmenej do konca roka 2026 a od tohto roka ho bude ho možné dostať už pri narodení prvého potomka. Teraz ide o čiastku 466 000 rubľov (asi 6796 eur). Pri narodení druhého dieťaťa sa materský kapitál zvýši o ďalších 150 000 rubľov na 616 000. Mladá rodina by tak podľa šéfa štátu mala mať k dispozícii sumu, pokrývajúcu vo väčšine regiónov polovicu bytu – a to pri narodení tretieho dieťaťa štát umorí časť hypotéky.

„Dokonca ani v časoch Sovietskeho zväzu sa to nerobilo,“ vyhlásil prezident a oznámil, že všetci žiaci prvých štyroch ročníkov budú v školách dostávať teplú stravu bezplatne. Ak sa podarí vychovať novú veľkú generáciu opierajúcu sa o pevné prepojenie generácií v rodinách, „budeme môcť zaručiť rozvoj Ruska ako veľkej a úspešnej krajiny,“ zdôraznil prezident za potlesku sály.

Putin je otvorený spolupráci

Putin sa tiež vyslovil za to, aby pätica jadrových mocností – stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – začala pracovať na odstraňovaní hrozby globálnej vojny.

Podľa agentúry TASS Putin uviedol, že tieto štáty majú „osobitnú zodpovednosť za zachovanie a trvalo udržateľný rozvoj ľudstva.“

Podľa ruského lídra by tieto krajiny mali prísť s novými prístupmi „na zabezpečenie stability na planéte, ktoré by plne zohľadňovali politické, hospodárske a vojenské aspekty moderných medzinárodných vzťahov“.

Zdôraznil, že Rusko je otvorené posilneniu spolupráce so všetkými zainteresovanými partnermi. „Nikomu sa nevyhrážame, ani sa nesnažíme vnútiť svoju vôľu,“ vyhlásil Putin.

V prejave k poslancom Federálneho zhromaždenia Putin povedal, že Rusko vyvíja unikátnu zbraň novej generácie a obranyschopnosť Ruska je zaistená na desaťročia dopredu. Apeloval však „nezaspať na vavrínoch“, ale podobne ako doteraz aj naďalej „dôkladne sledovať a analyzovať, čo sa deje v tejto oblasti vo svete; rozvíjať poľné komplexy a systémy budúcej generácie.“

Na Putinovo vystúpenie v sále Kremľa s názvom Manéž bolo pozvaných 1300 hostí – členovia parlamentu a vlády, sudcovia, gubernátori, preláti a šéfredaktori – a tiež sa akreditovalo asi 900 ruských a zahraničných novinárov, vypočítal server Newsru.com.

V poradí už šestnáste posolstvo ruskej hlavy štátu vysielali celoštátne televízne a rozhlasové stanice. Podľa ruských médií bolo však prakticky všadeprítomné: premietalo sa na fasády domov v centrách miest a nákupných stredísk, znelo vo verejnej doprave, na poliklinikách, nemocniciach, úradoch, letiskách, kaviarňach, štadiónoch či kinách. A vypočuť si ho bolo možné dokonca aj na najvyššej hore Kaukazu a Ruska Elbrus, presnejšie na stanici lanovky vo výške 3847 metrov nad morom. A vlastne ešte vyššie, na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS, kde sa práve nachádzajú dvaja ruskí kozmonauti, Alexander Skvorcov a Oleg Skripočka.

375 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prejav #Vladimir Putin #Dmitrij Medvedev