HRW: V Rusku sa vlani zintenzívnili represie i porušovanie ľudských práv

Vo svojej výročnej správe zverejnenej v stredu to konštatuje ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch .

15.01.2020 15:54
Russia Election Foto: ,
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj
debata (10)

Experti HRW podľa spravodajského portálu Novaja gazeta dospeli k záveru, že „reakcia štátu na rastúci občiansky aktivizmus bola represívna“ a premietla sa do zákazov, sprísnenia legislatívy a politicky motivovaného priestupkového a trestného konania.

V správe HRW sa ďalej uvádza, že v Rusku vlani pokračovala rozsiahla kampaň na diskreditáciu mimovládnych organizácií, pričom došlo napríklad k stíhaniu aktivistov organizácie Otvorené Rusko či zamestnancov nadácie Fond boja s korupciou, ktorú založil opozičný politik Alexej Navaľnyj.

HRW poukazuje aj na to, že v roku 2019 boli rozpustené viaceré ochranu ľudskoprávne organizácie a združenia. Jedno z nich bojovalo za práva pôvodných obyvateľov odľahlých častí Ruska.

HRW tiež pripomenula, že vlani bol v Rusku prijatý aj reštriktívny zákon, na ktorého základe sa má ako zahraničný agent zaregistrovať aj fyzická osoba — bloger, novinár či používateľ sociálnych sietí, ak je financovaná zo zahraničia.

V Rusku podľa HRW pokračuje mučenie zadržaných osôb a väzňov. V roku 2019 došlo i k častejším pokusom o obmedzenie slobody prejavu a vierovyznania.

Správa spomína aj spustenie ruskej alternatívy internetu s názvom RuNet — podobná reštriktívna podoba internetu je využívaná napríklad v Číne, v takmer úplne obmedzenej miere aj v Severnej Kórei.

HRW vo svojej správe spomína represie voči aktivistom na severnom Kaukaze, ktorí boli proti novej hranici Ingušska a Čečenska, či prenasledovanie stúpencov sekty Svedkovia Jehovovi.

Medzinárodná nezisková organizácia HRW bola založená v roku 1978 Robertom Bernsteinom a sídli v New Yorku. Pobočky HRW sa postupne otvorili vo viac ako 70 krajinách, pričom sa naďalej venujú monitorovaniu a dokumentovaniu prípadov porušovania ľudských práv.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ľudské práva #HRW