Sicílska mafia získala podvodom milióny z fondov EÚ

Talianska polície dnes urobila rozsiahlu raziu proti sicílskej mafii, ktorej členovia podľa vyšetrovateľov podvodom získali z fondov Európskej únie milióny eur ako agrodotácie. Informovala o tom agentúra DPA. Polícia podľa nej zadržala 94 ľudí, asi na polovicu z nich už bola uvalená väzba.

15.01.2020 16:19
zemiaky, Senec, farmár, potraviny,... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Podvodné získavanie unijných dotácií organizovali podľa talianskej prokuratúry dva mafiánske klany na východe Sicílie. V rokoch 2010 až 2017 takto získali najmenej 5,5 milióna eur na poľnohospodársku pôdu, ktorú pritom nevlastnili.

Podvody s dotáciami pomáhalo mafii kryť niekoľko štátnych úradníkov, uviedla agentúra Reuters. V rámci razie dnes bolo uzavrených aj 150 podnikov.

Podľa talianskej ministerky pôdohospodárstva Teresy Bellanovaovej je policajná operácia ďalším dôkazom toho, ako sa sicílska mafie preorientovala z drogových obchodov a výpalného na iný nelegálny zdroj príjmov. Ministerka tiež uviedla, že mafia takto pripravila o peniaze veľa poctivých farmárov na Sicílii, ktorých je tam podle nej väčšina.

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #mafia #Sicília #razia