Peru vyhostilo turistov za poničenie Machu Picchu

Peruánske úrady zadržali a vyhostili šesť zahraničných turistov, ktorí poničili dávne mesto Inkov Machu Picchu. Jeden z nich tam dokonca vykonal potrebu, napísala dnes agentúra DPA.

15.01.2020 16:44
Machu Picchu Foto:
Mesto Inkov Machu Picchu v Peru.
debata

V Peru zostane iba 28-ročný Argentínčan, ktorý uznal svoj podiel na vandalizme a vo väzbe čaká na súd. Štyria muži a dve ženy z Čile, Brazílie, Francúzska a Argentíny sa do areálu dostali v sobotu v návštevných hodinách a ukryli sa, aby tam prečkali noc, čo je zakázané. Strážcovia pamiatky ich zadržali v nedeľu ráno. Skupina sa nachádzala v časti Chrámu Slnka, ktorý je pre verejnosť uzatvorený, uviedla stanica Deutsche Welle (DW).

Argentínčan, ktorého čaká súd, sa priznal, že rozbil podlahu jedného z chrámov. Obvinený je z „ničenia peruánskeho kultúrneho dedičstva“, hrozia mu až štyri roky väzenia.

Nie je to po prvý krát, čo návštevníci 600 rokov staré mesto poničili. V roku 2004 boli dvaja Čiľania odsúdení na šesťmesačné väzenie za posprejovanie jednej zo stien. Úrady ich prepustili, keď zaplatili odškodnenie 100.000 dolárov. Umelecky sa vyžiť v srdci Ánd sa v roku 2017 rozhodli i traja Argentínčania a Kolumbijčan, ktorí boli zatknutí za maľovanie graffiti.

Lima už minulý rok v máji obmedzila vstup do jednej z najvyhľadáva­nejších pamiatok Južnej Ameriky. Denne totiž komplex terás a chrámov navštívilo priemerne asi 4000 ľudí a peruánske úrady sa obávali opotrebovania. Vstup do troch najnavštevova­nejších miest – Chrámu Slnka, Chrámu Kondora a rituálneho miesta Intihuatana – obmedzili na tri hodiny denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Peru #vyhostenie