Maďarská vláda pokračuje v demontáži právneho štátu

Útok na nezávislosť justície a vedy, zlé zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl a pokračovanie poklesu pluralizmu v médiách vytkla Maďarsku ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v aktuálnej výročnej správe za rok 2019.

15.01.2020 21:16
debata (15)

Spravodajský server Privatbankar.hu v utorok citoval zo správy HRW, ktorá konštatovala, že maďarská vláda pokračuje v demontáži právneho štátu a demokratických inštitúcií.

Server pripomenul, že táto organizácia sídliaca v New Yorku v rámci hodnotenia stavu ľudských práv krajín sveta v súvislosti s Maďarskom poukázala – nie prvýkrát – na problémy v Maďarsku v oblasti nezávislosti justície, kde ovplyvňovanie môže mať dosah na korupčné i volebné kauzy, ale aj na prípady spojené so správaním sa polície.

Ďalšou spornou oblasťou podľa HRW je obmedzovanie nezávislosti vedy. Zákon presadený vládnou stranou Fidesz vlani v júni totiž umožňuje kabinetu väčší vplyv vo financovaní výskumných projektov.

Ľudskoprávna organizácia vytýka Maďarsku aj pokračovanie zlého zaobchádzania so žiadateľmi o azyl. Maďarské orgány totiž podľa HRW púšťajú týždenne iba jednu či dve rodiny žiadateľov cez hraničné priechody, tisíce však musia čakať v zlých podmienkach v zóne na srbskej strane štátnych hraníc. Podľa servera ale maďarská vláda tvrdí, že zóny sú otvorené, tie môžu cudzinci smerom do vnútrozemia Srbska kedykoľvek slobodne opustiť.

Kritike podrobila organizácia HRW aj zhoršujúci sa stav pluralizmu médií, z ktorých čoraz viac podporuje vládnu líniu, pretože sú v rukách vláde blízkych vlastníkov, alebo na ne priamo vplýva kabinet. „Vláde blízke médiá pokračujú v diskreditácii novinárov a tlačových orgánov kritických voči vládnej politike,“ píše sa vo výročnej správe.

HRW pripomína, že vládna strana Fidesz má pozastavené členstvo v Európskej ľudovej strane (EPP), a s odvolaním sa na Agentúru Európskej únie pre základné práva (FRA) konštatuje, že v Maďarsku aj naďalej pretrváva diskriminácia Rómov v oblastiach bývania, vzdelávania a verejného zdravotníctva.

Medzinárodná nezisková organizácia HRW bola založená v roku 1978 Robertom Bernsteinom a sídli v New Yorku. Pobočky HRW sa postupne otvorili vo viac ako 70 krajinách, pričom sa naďalej venujú monitorovaniu a dokumentovaniu prípadov porušovania ľudských práv.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Human Rights Watch #právny štát