Novým ruským premiérom sa stal Michail Mišustin

Ruská Štátna duma vo štvrtok schválila návrh prezidenta Vladimira Putina, aby sa predsedom vlády stal Michail Mišustin. Informovala o tom agentúra TASS

16.01.2020 11:22 , aktualizované: 15:26
Michail Mišustin Foto: ,
Šéf Federálnej daňovej služby Ruska Michail Mišustin.
debata (38)

Ako spresnila agentúra Interfax, Putinov návrh podporilo 383 poslancov dolnej komory ruského parlamentu, proti nehlasoval nikto a 41 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Putin podpísal výnosy, ktorými do nových funkcií vymenoval Mišustina a Medvedeva

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok podpísal výnos, ktorým za predsedu ruskej vlády vymenoval Michaila Mišustina. Výnos nadobudol účinnosť dňom jeho podpísania, informovala agentúra Interfax.

Mišustin sa stal premiérom deň po tom, ako Putin predniesol svoj výročný prejav, v ktorom navrhol rad zmien a dodatkov do ústavy Ruskej federácie. Podľa Putinovej predstavy by tieto zmeny mali viesť k posilneniu právomocí premiéra a členov vlády pri súčasnom zachovaní Ruska ako silnej prezidentskej republiky. Nové právomoci by mal získať aj parlament.

Krátko po oznámení týchto Putinových zámerov podal premiér Dmitrij Medvedev demisiu. Odstúpila aj jeho vláda.

Pokiaľ ide o Medvedeva, Putin vo štvrtok podpísal výnos o vytvorení postu námestníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie a ďalším výnosom do nej vymenoval Dmitrija Medvedeva, uviedla agentúra TASS.

Mišustin sa vo štvrtok dopoludnia stretol s poslancami jednotlivých parlamentných klubov a následne vystúpil aj na plenárnej schôdzi, pričom prezentoval úlohy a plány svojej vlády a odpovedal na otázky poslancov.

Za jednu z priorít svojej vlády označil Mišustin „opätovné získanie si stratenej dôvery medzi vládou a podnikateľmi“, zintenzívnenie práce na projektoch celoštátneho významu, zlepšenie investičného prostredia a vybudovanie jasného systému interakcie s regiónmi.

V prejave k poslancom Štátnej dumy, ktorý predchádzal hlasovaniu, Mišustin vyslovil presvedčenie, že v nasledujúcich dvoch rokoch musí krajina vytvoriť systém cielenej sociálnej pomoci tým, ktorí to potrebujú, pretože teraz sa dávky rozdeľujú automaticky a dochádza k neoprávneným platbám.

Sociálnej sfére bola venovaná aj pomerne veľká časť prejavu, s ktorým v stredu pred poslancami Federálneho zhromaždenia vystúpil ruský prezident Vladimir Putin.

Navrhol zaviesť mesačné dávky na deti vo veku od troch do siedmich rokov zo sociálne slabých rodín, poskytovanie bezplatného teplého jedla všetkým deťom na prvom stupni základných škôl a zvýšenie počtu štátom financovaných miest na regionálnych univerzitách. Navrhol tiež vyplácať materskú už za prvé dieťa, zvýšiť jeho sumu a predĺžiť tento program pomoci do konca roku 2026.

Mišustin bol do svojej nominácie na post predsedu ruskej vlády šéfom Federálnej daňovej služby Ruskej federácie.

Mišustin v premiérskej funkcii vystrieda Dmitrija Medvedeva, ktorý bol predsedom vlády od roku 2012 a v rokoch 2008 – 2012 bol prezidentom Ruskej federácie.

Medvedev podal demisiu krátko po tom, ako Putin predniesol svoj výročný prejav a navrhol v ňom zmeny v ústave, ktoré majú viesť k posilneniu právomocí premiéra a členov vlády.

Medvedev uviedol, že navrhované zmeny by zásadne zmenili deľbu moci v Rusku, a preto „vláda vo svojej súčasnej podobe odstupuje“.

Profil nového premiéra Ruska

Michail Mišustin sa narodil 3. marca 1966 v Moskve. V roku 1989 absolvoval odbor systémového inžinierstva na Moskovskej štátnej technologickej univerzite. Na rovnakej škole dosiahol v roku 1992 aj doktorát z ekonómie.

Po skončení štúdia pracoval Mišustin ako riaditeľ testovacích laboratórií a v rokoch 1995–1996 riadil neziskovú organizáciu Medzinárodný počítačový klub.

V auguste roku 1998 začal Michail Mišustin pracovať v ruskej štátnej správe na Federálnom daňovom úrade. Od marca 1999 pôsobil na Ministerstve hospodárskeho rozvoja Ruskej federácie a od januára do marca 2008 riadil Federálnu agentúru pre správu zvláštnych hospodárskych zón.

Krátko pôsobil aj na pozícii riaditeľa investičnej spoločnosti UFG Asset Managment, ktorá patrí medzi najväčšie investičné skupiny v Rusku.

Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin si Mišustina v roku 2009 povolal do svojho osobného tímu poradcov. O necelý rok na to, 6. apríla 2010 sa stal Mišustin riaditeľom ruskej Federálnej daňovej služby Ruskej federácie.

Napísal tri knihy týkajúcich sa správy dani a viac ako 40 odborných článkov na danú tému. V roku 2015 sa podľa časopisu Forbes umiestnil na 54. mieste v rebríčku najlepšie zarábajúcich ruských štátnych úradníkov.

Vo funkcii ruského premiéra Michail Mišustin vystriedal Dmitrija Medvedeva, ktorý bol predsedom vlády od roku 2012 a v rokoch 2008 – 2012 bol prezidentom Ruskej federácie.

Medvedev podal demisiu v stredu 15. januára 2020 krátko po tom, ako Putin predniesol svoj výročný prejav a navrhol v ňom zmeny v ústave, ktoré majú viesť k posilneniu právomocí premiéra a členov vlády. Dnes už bývalý premiér Mevedev uviedol, že navrhované zmeny by zásadne zmenili deľbu moci v Rusku, a preto „vláda vo svojej súčasnej podobe odstupuje“.

Nový premiér Ruskej federácie Michail Mišustin je ženatý a má troch synov. Je aj členom dozornej rady hokejového tímu CSKA Moskva.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Dmitrij Medvedev