Maas: Haftar súhlasí s dohodou o prímerí v Líbyi

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vo štvrtok uviedol, že líbyjský poľný maršal Chalífa Haftar v zásade súhlasí s prímerím v Líbyi. Informovala o tom agentúra DPA.

16.01.2020 17:33
debata (2)

„Súhlasil — i keď začiatkom týždňa v Moskve dohodu o prímerí nepodpísal — že ho bude dodržiavať. A to je nesmierne dôležité,“ povedal šéf nemeckej diplomacie.

Maas sa s líbyjským poľným maršalom stretol vo štvrtok v Berlíne po tom, čo stroskotali rokovania medzi líbyjským premiérom Fájizom Sarrádžom a Haftarom, ktoré sa začiatkom týždňa konali v Moskve a nepriniesli očakávané podpísanie dohody o prímerí.

Prímerie v Líbyi v reakcii na výzvy Ruska a Turecka začalo platiť v nedeľu po tom, ako s ním súhlasili aj Haftarove sily, ktoré vedú ofenzívu proti Sarrádžovej vláde v Tripolise uznanej Organizáciou Spojených národov.

Na juhu líbyjskej metropoly Tripolis sa v noci na utorok obnovili ozbrojené zrážky po tom, ako Haftar odmietol podpísať navrhovanú dohodu o prímerí a opustil Moskvu.

O dobytie líbyjského hlavného mesta sa Haftar so svojimi oddielmi usiluje už od vlaňajšieho apríla. On sám podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #prímerie #Heiko Maas #generál Chalífa Haftar