Ukrajinský prezident Zelenskyj odmietol demisiu premiéra Hončaruka

Prezident chce dať podľa vlastných slov predsedovi vlády "druhú šancu", informovala agentúra AFP.

17.01.2020 09:26 , aktualizované: 19:39
Olexij Hončaruk Foto: ,
Ukrajinský premiér Olexij Hončaruk.
debata (23)

Zelenskij sa podľa facebookovej stránky svojho úradu stretol s Hončarukom, s ktorým diskutoval najmä o optimalizácii práce vlády, otázke spravodlivých platov ministrov a topmanažérov štátnych podnikov, prepustení ministrov, ktorí nedosiahli reálne výsledky, a nadviazaní dialógu s parlamentom.

„Rozhodol som sa dať vám a vašej vláde druhú šancu,“ povedal prezident Hončarukovi počas osobného stretnutia. „Teraz nie je čas na ekonomické a politické otrasy v krajine,“ zdôraznil Zelenskyj.

Hončaruk podal demisiu v piatok dopoludnia. Stalo sa tak po tom, ako bol zverejnený obsah jeho telefonátov, v ktorých sa kriticky vyjadroval o Zelenskom a jeho ponímaní ekonomiky.

Hončarukovo rozhodnutie súvisí so škandálom okolo jeho odpočúvania: na internetovej službe YouTube sa totiž v stredu objavil kanál s názvom „Ako oklamať prezidenta“ a v ňom dve zvukové nahrávky, v ktorých hlas podobný Hončarukovmu žiada iné osoby — vysoko postavených štátnych funkcionárov —, aby mu pomohli vysvetliť Zelenskému, prečo národná mena hrivna posilňuje a ako to môže ovplyvniť štátny rozpočet.

Údajný Hončaruk v nahrávke pripúšťa aj to, že on sám je v ekonomike laikom, a konštatuje, že prezident má „veľmi primitívne chápanie ekonomických procesov“.

Hončaruk vysvetlil, že príslušný list napísal v snahe „odstrániť akékoľvek pochybnosti o svojej úcte a dôvere v prezidenta.“ Dodal, že ho doručil prezidentovi, ktorý ho môže predložiť parlamentu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj #Oleksij Hončaruk