Pôrodnosť je v Číne najnižšia od roku 1949

Informovala o tom v piatok stanica BBC.Natalita v Číne predstavovala vlani 10,5 detí na 1000 obyvateľov, čo je najmenej od roku 1949, oznámil tamojší Národný štatistický úrad. Počet detí narodených v roku 2019 poklesol o 580.000 jedincov na 14,7 milióna.

17.01.2020 12:10
debata (17)

Pôrodnosť v tejto ázijskej krajine klesá už niekoľko rokov, čo pre druhú najväčšiu ekonomiku sveta predstavuje problém. Napriek tomu sa počet obyvateľstva vďaka nižšej úmrtnosti dostal vlani na úroveň 1,4 miliardy.

Klesajúca pôrodnosť vzbudzuje obavy z „demografickej časovanej bomby“ – menšia pracujúca časť obyvateľstva bude musieť podporovať väčšiu dôchodcovskú časť.

Čínska vláda v roku 1979 zaviedla s rozličnými výnimkami celoštátnu „politiku jedného dieťaťa“ so zámerom spomaliť populačný rast. Rodinám, ktoré toto nariadenie porušili, hrozili pokuty, strata zamestnania a niekedy aj nútené interrupcie.

Danej politike je však kladená za vinu závažná rodová nevyváženosť; štatistika z roku 2019 ukazuje, že muži stále počtom prevyšujú ženy o viac než 30 miliónov.

Peking „politiku jedného dieťaťa“ ukončil v roku 2015 a umožnil tak párom mať dve deti. Táto reforma však nedokázala zvrátiť klesajúcu pôrodnosť.

Podľa odborníkov je príčinou tohto vývoja to, že vláda nepristúpila aj k ďalším príslušným zmenám, ktoré by podporili rodinný život – vrátane finančnej pomoci či predĺženej materskej dovolenky. Experti tvrdia, že väčšina Číňanov si nemôže dovoliť viac než jedno dieťa.

Vo vidieckych oblastiach rodiny mohli mať dve deti, ak prvým potomkom bolo dievča. Ďalšie výnimky sa týkali etnických menšín a od roku 2013 i párov, kde jeden z rodičov bol jedináčikom.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pokles #populácia