Šéf diplomacie EÚ Borrell nevylúčil vojenské nasadenie Únie v Líbyi

Povedal to pre nemecký týždenník Der Spiegel, píše agentúra DPA.

17.01.2020 14:22
debata (28)

„Ak v Líbyi začne platiť prímerie, potom musí byť EÚ pripravená pomáhať pri jeho presadzovaní a dohliadaní naň – prípadne aj pomocou vojakov,“ povedal šéf diplomacie EÚ. Grécko v piatok vyhlásilo, že je pripravené byť súčasťou jednotiek EÚ alebo iných mierových jednotiek vyslaných do Líbye.

V nedeľu sa v Berlíne uskutoční summit s cieľom nájsť mierové riešenie konfliktu v Líbyi. Pozvanie dostali aj premiér líbyjskej medzinárodne uznávanej vlády Fájiz Sarrádž a vodca povstalcov, poľný maršal Chalífa Haftar, ktorý podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

Okrem nich by do Berlína mali pricestovať aj zástupcovia Británie, Francúzska, Číny, Spojených arabských emirátov, Turecka i vysokopostavení predstavitelia viacerých afrických a arabských štátov.

Postoje európskych krajín sa napriek tomu, že viaceré štáty EÚ majú v Líbyi svojich vojakov, odlišujú. Borrell pre Der Spiegel uviedol, že Rusko a Turecko síce začiatkom januára pripravili mierovú dohodu pre Líbyu, to však nevyhnutne nie je potvrdením veľkého vplyvu EÚ. Borrell od EÚ vyžaduje, aby presadila prímerie v Líbyi, ktoré je podľa neho v súčasnosti „neúčinné“, keďže jeho dodržiavanie nikto nekontroluje.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Líbya #vojisko