Takmer polovica mileniálov verí, že zažije tretiu svetovú vojnu

54 percent mileniálov, teda ľudí narodených medzi rokom 1980 a začiatkom 90. rokov, sa domnieva, že v nadchádzajúcom desaťročí dôjde k jadrovému útoku. O tom, že zažijú tretiu svetovú vojnu je zase presvedčená takmer polovica z nich. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vo štvrtok zverejnil Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).

17.01.2020 22:43
debata (29)

Prieskum sa opiera o odpovede 16 000 respondentov vo veku od 20 do 35 rokov, ktorí bývajú tiež označovaní za generáciu Y. Dovedna na otázky týkajúce sa pohľadu na vojnu a medzinárodné humanitárne právo odpovedali ľudia zo 16 krajín, pričom polovica z nich sa bytostne potýka s konfliktmi v ich domovskom štáte. Za absolútne neprijateľné označilo použitie jadrových zbraní 84 percent opýtaných, 54 percent potom uviedlo, že by tieto zbrane mali byť zakázané.

„Mileniálovia vnímajú reálne riziko, že sa za ich života rozpúta zničujúca vojna,“ uviedol prezident MVČK Peter Maurer. „Je alarmujúce zistiť, že takmer polovica opýtaných si myslí, že za ich života prepukne tretia svetová vojna, a že väčšina je presvedčená, že v najbližších desiatich rokoch dôjde k jadrovému útoku,“ doplnil.

Zároveň podľa MVČK prieskum odhaľuje „znepokojujúci trend, ktorý odráža nedostatok rešpektu k základným ľudským hodnotám obsiahnutých v medzinárodnom práve“. Mučenie považovalo 37 percent respondentov za akceptovateľné v niektorých prípadoch.

Oslovení ľudia pritom boli vopred oboznámení s Dohovorom proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu, ktorú v roku 1984 prijalo Valné zhromaždenie OSN. Ďalších 15 percent respondentov sa domnievalo, že bojovníci môžu použiť akékoľvek prostriedky na dosiahnutie cieľa, bez ohľadu na možné civilné obete.

Za povzbudzujúce naopak MVČK označil skutočnosť, že podľa 74 percent respondentov vojnám možno zabrániť a 75 percent opýtaných zároveň verí, že je nutné nastaviť limity pre spôsob boja.

Mileniáli žijúci v oblastiach postihnutých vojnou častejšie uvádzali (46 percent), že očakávajú v budúcnosti menej či žiadne vojny v porovnaní s ich kolegami z krajín, kde je mier (30 percent). Najoptimistickejší podľa MVČK boli respondenti z Ukrajiny a Sýrie, kde sa ich 69, respektíve 60 percent domnievalo, že vojna v ich krajine v nadchádzajúcich piatich rokoch skončí.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Generácia Y #tretia svetová vojna #Medzinárodný výbor Červeného kríža