V Nepále zomrel najmenší muž na svete: meral 67 centimetrov

Vo veku 27 rokov dnes v Nepále zomrel Khágendra Thapa Magar, ktorý bol považovaný za najmenšieho žijúceho muža na svete schopného chôdze. S odkazom na jeho rodinu o tom informovala agentúra AFP. Nepálec meral 67,08 centimetra a podľahol zápalu pľúc v meste Pokhara, asi 200 kilometrov západne od metropoly Káthmandu, kde žil so svojimi rodičmi.

17.01.2020 23:16
debata (1)

Khágendra Thapa Magar sa pre svoju výšky zapísal do Guinnessovej knihy rekordov už v roku 2010, teda v čase, keď dovŕšil 18 rokov. Následne bol však zosadený svojím krajanom Chandrom Bahadurom Dangim, ktorý meral 54,6 centimetra. Ten však v roku 2015 zomrel a držiteľom titulu najmenšieho muža schopného chodiť sa opäť stal Thapa Magar.

„Keď sa narodil, bol tak malý, že sa nám vošiel do dlane a bolo ho preto veľmi ťažké vykúpať,“ povedal podľa Guinnessovej knihy jeho otec.

Thapa Magar sa stal známym po celom svete, navštívil viac ako desať krajín a vystupoval v televíziách v Európe i v Spojených štátoch.

„Život je výzva, keď vážite len šesť kilogramov a nehodíte sa do sveta, ktorý je prispôsobený priemerne veľkému človeku. Khágendra však nenechal svoju malú výšku stáť v ceste tomu, aby si čo najviac užil života,“ vyhlásil Craig Glenday, šéfredaktor Guinnessovej knihy rekordov.

Po smrti Thapa Magariho preberá titul najmenšieho muža schopného chodiť po svojich nohách Kolumbijčan Edward Hernández prezývaný Niño (španielsky dieťa), ktorý meria 70,21 centimetra.

Najmenším mužom, ktorý sa nedokáže pohybovať po svojich nohách, avšak môže stáť, je naďalej Filipínec Junrey Balawing, ktorý meria iba 59,93 centimetra. Najmenšou ženou na svete je od roku 2011 Indka Jyoti Amge s 62,8 centime­trami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nepál #káthmandu #Khágendra Thapa Magar