Proti smogu v Belehrade protestovali stovky ľudí

Stovky ľudí protestovali v srbskom Belehrade proti znečisteniu ovzdušia, ktoré v ostatných dňoch trápi mesto. Demonštranti, z ktorých mnohí mali na tvárach masky, sa v piatok zišli pred radnicou a pochodovali cez centrum mesta v snahe presvedčiť vládu, aby proti tomu podnikla kroky.

18.01.2020 08:21
srbsko smog protest znečistenie ovzdušia... Foto: ,
Stovky ľudí protestovali v srbskom Belehrade proti znečisteniu ovzdušia.
debata (3)

Podľa aktivistov, ktorí podujatie zorganizovali, by vláda mala riešiť smog v Belehrade opatreniami, ako sú napríklad zlepšenie verejnej dopravy alebo vysádzanie stromov. „Štát 21. storočia sa nemôže pozerať na oblohu a čakať, kým zafúka vietor, aby vyriešil znečistenie. Ľudia chorľavejú a umierajú,“ vyjadril sa Radomir Lazovič zo skupiny Nepotopme Belehrad.

Srbská vláda v piatok oznámila, že vytvorila tím, ktorý bude bojovať so znečisteným ovzduším „systematickým spôsobom“. Predstavitelia krajiny vyzvali verejnosť, aby nepodľahla panike, a podotkli, že zhoršená kvalita vzduchu je už desaťročia starý problém.

Vysoké koncentrácie látok znečisťujúcich ovzdušie zaznamenali počas uplynulého týždňa aj v ďalších veľkých mestách na Balkáne. Najhorší zimný smog sužuje Sarajevo v Bosne a Hercegovine, pretože leží v údolí a je obklopené vysokými horami. V piatok sarajevské úrady sľúbili, že budú zadarmo rozdávať ochranné masky obyvateľom, ktorým najviac hrozia zdravotné problémy zo znečisteného vzduchu.

Podľa odborníkov znečistenie ovzdušia na Balkáne zhoršujú uhoľné elektrárne, staré autá a ďalšie faktory, uvádza agentúra AP. K problému počas ostatného týždňa prispela aj hustá hmla.

Program Spojených národov pre životné prostredie vlani vo svojej správe uviedol, že ľudia žijúci na západnom Balkáne prichádzajú v dôsledku znečisteného ovzdušia až o 1,3 roka života. Odborníci varujú, že tieto a ďalšie environmentálne prekážky by mohli spomaliť snahy Srbska a ďalších Balkánskych štátov o vstup do Európskej únie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #smog #Belehrad #znečistenie ovzdušia #smogová situácia