Chameneí mával Božou rukou

Šípi problémy pre režim. Tak sa najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí (80) rozhodol pre niečo, čo už neurobil sedem rokov. Viedol piatkové modlitby v hlavnom meste Teherán. Chameneí sa jasne postavil za armádu a Islamské revolučné gardy.

18.01.2020 15:00
Iránsky ajatolláh Alí Chameneí Foto:
Iránsky ajatolláh Alí Chameneí.
debata (34)

Vystúpenie prišlo v čase obrovskej neistoty a napätia na Blízkom východe. Tretieho januára zabili Američania v Iraku jedného z veliteľov gárd iránskeho generála Kásema Solejmáního. Teherán odpovedal raketovou paľbou na ciele USA. No Iránci tiež zostrelili ukrajinské civilné lietadlo. Zahynulo pritom 176 ľudí. Režim niekoľko dní popieral, že to bola jeho chyba, ale nakoniec sa priznal.

Nepoprel to ani Chameneí. Tragédiu nazval trpkou nehodou, zároveň však vyhlásil, že ju chcú zneužiť nepriatelia Iránu, aby ňou prekryli smrť Solejmáního. "Našli niečo, aby mohli spochybňovať gardy a ozbrojené sily,“ citovala agentúra Reuters Chameneího. Ajatolláh tak komentoval protesty, ktoré vypukli po tom, čo sa režim priznal k zostreleniu lietadla.

Chameneí nazval amerického prezidenta Donalda Trumpa klaunom. Uviedol, že Irán je ochotný rokovať s každým okrem USA. Pochválil zásah proti jednotkám USA v Iraku, ktorý bol reakciou Teheránu na zabitie Solejmáního. Hoci pri ňom nikto nezahynul, viacerých vojakov po raketovej paľbe liečia na príznaky otrasu mozgu. Niektorých previezli do Nemecka, ďalších do Kuvajtu.

"Fakt, že Irán má silu dať takúto facku svetovej veľmoci, ukazuje, že ho vedie ruka Božia. Odpor musí pokračovať, kým nebude región úplne oslobodený od nepriateľskej tyranie,“ vyhlásil podľa agentúry AP Chameneí.

Časť kázne pri modlitbách vo Veľkej mešite iránsky ajatolláh predniesol v arabčine. Agentúra AFP napísala, že Chameneího vystúpenie z času na čas prerušovalo skandovanie hesiel ako sú Boh je veľký a Smrť Amerike.

Pacient, za ktorého dýchajú prístroje

Ajatolláh v prejave skritizoval európske štáty, že vraj slúžia USA. Francúzsko, Nemecko a Británia pred niekoľkými dňami spustili mechanizmus urovnania sporov, ktorý je súčasťou dohody o iránskom jadrovom programe. Teherán postupne porušuje ustanovenia zmluvy. Začal s tým, keď z dohody v roku 2018 vystúpili USA.

"Zmluva o iránskom jadrovom programe je ako pacient, za ktorého dýchajú prístroje. Dohoda však ešte nie je pochovaná. Tri európske štáty spustili mechanizmus urovnania sporov, lebo sa snažia presvedčiť Irán, aby pri svojich aktivitách zostal v rámci dohody. Aby napríklad nezačal obohacovať urán na 20 percent, alebo aby nechal v krajine pracovať inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu,“ reagovala pre Pravdu Barbara Slavinová, riaditeľka Iniciatívy pre budúcnosť Iránu v Atlantickej rade.

Krajiny, ktorých občania zahynuli pri tragédii lietadla, teda Kanada, Ukrajina, Švédsko, Afganistan a Ukrajina, vyzvali Irán, aby plne spolupracoval pri medzinárodnom vyšetrovaní incidentu. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov medzitým prišiel s vyhlásením, o ktorom však sám tvrdí, že sa nedá overiť. Podľa neho bolo v čase zostrelenia lietadla na hraniciach s Iránom šesť amerických stíhačiek F-35, preto musel byť Teherán v strehu.

"Táto informácia ešte nebola overená, ale chcel by som zdôrazniť, že takéto situácie vždy sprevádza nervozita,“ vyhlásil Lavrov podľa televízie Sky News.

Trump odkázal Chameneímu, aby si dal pozor na slová

Americký prezident Donald Trump varoval v piatok iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, aby „veľmi opatrne volil svoje slová“. Vyjadril sa tak po tom, ako Chameneí počas prejavu v Teheráne označil Spojené štáty za „skazené“ a vyčítal Británii, Francúzsku a Nemecku, že sú „prisluhovačmi Ameriky“, informovala tlačová agentúra AFP.

„Takzvaný ‚najvyšší vodca‘ Iránu, ktorý v poslednom čase nie je až taký najvyšší, si neodpustil nejaké škaredé reči na adresu Spojených štátov a Európy,“ napísal Trump na Twitteri. Podľa šéfa Bieleho domu tým iránsky líder urobil chybu. „Ich hospodárstvo sa rúca a ich ľudia trpia. Mal by veľmi opatrne voliť svoje slová!“ pokračoval Trump.

TASR

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Teherán #Donald Trump #ajatolláh Ali Chameneí #zabitie Solejmáního #pád ukrajinského lietadla v Iráne