Pri požiari domova pre zdravotne postihnutých vo Vejprtoch zomrelo osem ľudí

Osem ľudí zahynulo pri požiari, ktorý v sobotu ráno vypukol v domove pre mentálne a fyzicky postihnutých v západočeskom meste Vejprty v okrese Chomutov. Tridsať osôb museli záchranári ošetriť. Dvaja zranení bojujú o život. Medzi zranenými sú obyvatelia zariadenia aj personál.

19.01.2020 08:35 , aktualizované: 18:32
debata (12)

V zariadení bolo podľa portálu aktualne.cz 35 klientov a traja pracovníci. Podľa predbežných informácií sa požiar rozšíril do objektu z kultúrnej miestnosti.

Hovorca záchrannej služby Ústeckého kraja najskôr informoval, že sa jedná o požiar v domove dôchodcov, redakcia iDNES.cz zistila, že v skutočnosti ide o domov pre osoby s mentálnym a kombinovaným postihnutím. Podľa českého Denníka N by malo ísť o domov Kavkaz.

Požiar vypukol krátko pred piatou hodinou. Pre nepriaznivé počasie nemohol vzlietnuť záchranársky vrtuľník z Prahy. Na mieste zasahovalo sedem zdravotníckych posádok vrátane dvoch nemeckých, keďže Vejprty ležia na hraniciach s Nemeckom. Pomáhali tiež zdravotníci z Karlovarské­ho kraja.

„Požiar v domove bol na operačné stredisko nahlásený o 4.49, už sa ho podarilo lokalizovať a ďalej sa nešíri,“ povedal operačný dôstojník Hasičského záchranného zboru Ústeckého kraja. Príčiny tragédie neboli bezprostredne zná­me.

Na mieste zasahovala aj polícia, ktorá prípad vyšetruje ako všeobecné ohrozenie z nedbanlivosti.

Záchranná služba vyhlásila mimoriadnu udalosť. Na miesto nešťastia zamieril i generálny riaditeľ Hasičského záchranného zboru Drahoslav Ryba.

Babiš: Hasiči boli na mieste požiaru do desiatich minút

Hasiči boli na mieste požiaru desať minút od jeho nahlásenia. Na mieste to pre médiá uviedol český premiér Andrej Babiš. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Riaditeľ Mestskej správy sociálnych služieb Vejprty Viktor Koláček požiada o krízovú intervenciu pre klientov i pracovníkov domova. „Tí ľudia boli súčasťou obce, starostka je z toho zdrvená,“ uviedol Babiš v prvej reakcii na mieste. Pri požiari sa zhruba tri desiatky ľudí aj nadýchali dymu.

Podľa Babiša je potrebné zistiť, či v objekte boli snímače detekujúce dym. „Hasiči boli na mieste de facto desať minút od momentu, kedy dostali informáciu,“ dodal premiér.

Starostka obce Jitka Gavdunová uviedla, že nebyť rýchleho zásahu záchranárov, bolo by obetí oveľa viac. Ako prvá na miesto dorazila miestna jednotka hasičov. V domove bolo 35 klientov. Senzory podľa nej boli iba na toaletách, kam klienti chodili fajčiť. Starostka dodala, že pracovníci ústavu nemajú možnosť klientom odobrať napríklad zapaľovače.

Sústrasť pozostalým vyjadril na sociálnych sieťach okrem Babiša aj minister vnútra Jan Hamáček i ministerka sociálnych vecí Jana Maláčová.

Čaputová poslala Zemanovi sústrastný telegram

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poslala českému prezidentovi Milošovi Zemanovi sústrastný telegram v súvislosti s nedeľným požiarom. Informoval jej hovorca Martin Strižinec.

„S hlbokým zármutkom som prijala správu o obetiach na životoch a desiatkach zranených, ktoré spôsobil požiar v domove pre osoby so zdravotným postihnutím vo Vejprtoch v okrese Chomutov. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vyjadruje Vám, rodinám a blízkym obetí úprimnú sústrasť a zraneným skoré uzdravenie,“ uvádza sa v telegrame.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #požiar #domov dôchodcov