Protivládne protesty si v Bejrúte vyžiadali viac ako 220 zranených

Strety medzi políciou a demonštrantmi počas protivládnych protestov v centre Bejrútu si v sobotu vyžiadali desiatky zranených. Informuje o tom televízia CNN.

19.01.2020 12:08
Libanon Protest demonštranti oheň bejrút Foto: ,
Demonštranti počas protivládnych protestov v centre Bejrútu, 18.1.2020.
debata (1)

Podľa jej redaktorov, ktorí boli na mieste, demonštranti hádzali na mužov zákona zápalné fľaše, kamene a svetlice, pričom policajti zase reagovali slzným plynom a vodnými delami. Násilné nočné strety trvali viac ako dve hodiny. Libanonský Červený kríž informoval, že v nemocnici skončilo viac ako 80 ľudí a na mieste ošetrili ďalších 140.

Protivládne demonštrácie, ktoré vyvolala jedna z najhorších ekonomických kríz v krajine, začali v polovici októbra a viedli k rezignácii premiéra Saada Harírího, ktorý je v súčasnosti dočasným predsedom vlády. Väčšinu času boli protesty pokojné. Tento týždeň ich však začala sprevádzať vlna násilností, keď demonštranti začali rozbíjať okná bánk a bankomaty. Protestujúci sú čoraz viac frustrovaní, že v krajine už viac ako tri mesiace nemajú legitímnu vládu a v dôsledku nestabilného bankového systému musia vyžiť z minima peňazí, zatiaľ čo ceny stúpajú. Strety s políciou zanechali desiatky zranených.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bejrút #protivládne protesty