Účastníci konferencie o Líbyi sa dohodli na dodržiavaní zbrojného embarga

Účastníci nedeľňajšej medzinárodnej konferencie o Líbyi v Berlíne sa dohodli na dodržiavaní zbrojného embarga a jeho prísnejšej kontrole, oznámila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Účastníci summitu sa dohodli aj na tom, že nebudú poskytovať ďalšiu vojenskú podporu bojujúcim stranám v Líbyi, kým tam trvá prímerie, uviedla Merkelová po približne štvorhodinovej konferencii.

19.01.2020 17:16 , aktualizované: 20:11
summit berlín konferencia líbya Foto: ,
Medzinárodná konferencia o riešení situácie v Líbyi. 19.1.2020, Berlín.
debata (68)

Ako poznamenala agentúra AP, Nemecko v nedeľu spojilo kľúčových aktérov dlhotrvajúcej líbyjskej občianskej vojny s cieľom obmedziť zahraničné vojenské zásahy, upevniť prímerie a pomôcť obnoviť politický proces, aby sa zastavil chaos v tomto severoafrickom štá­te.

Nemecká kancelárka privítala na summite lídrov 11 krajín (mimo Líbye), ako aj zástupcov OSN, Európskej únie, Africkej únie a Ligy arabských štátov. Na konferencii sa zúčastnili napríklad ruský prezident Vladimir Putin, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, francúzsky prezident Emmanuel Macron, taliansky premiér Giuseppe Conte, britský premiér Boris Johnson a minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo.

Do Berlína prišli aj kľúčoví rivali – šéf líbyjskej medzinárodne uznanej vlády Fájiz Sarrádž a veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar. Merkelová a jej minister zahraničných vecí Heiko Maas sa pred začiatkom summitu stretli s oboma mužmi. Na skupinovej fotografii na začiatku konferencie sa však dvojica neobjavila a ďalšie podrobnosti o ich účasti neboli bezprostredne zná­me.

Nemecká kancelárka Merkelová (v... Foto: SITA/AP, Alexei Nikolsky
nemecko berlín summit konferencia lídri líbya Nemecká kancelárka Merkelová (v strede)privítala na summite lídrov 11 krajín (mimo Líbye), ako aj zástupcov OSN, Európskej únie, Africkej únie a Ligy arabských štátov.

Ako vyplýva z návrhu dokumentu, ktorý má agentúra TASS – ako tvrdí – k dispozícii, proces urovnania konfliktu v Líbyi bude rozdelený na šesť častí – prímerie, zbrojné embargo, politický proces, reforma bezpečnostného sektora, hospodárska a finančná reforma, dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv.

Sarrádžova delegácia sa odmietla stretnúť s Haftarom

Delegácia líbyjskej medzinárodne uznanej vlády premiéra Fájiza Sarrádža sa odmietla stretnúť v nedeľu v Berlíne s veliteľom Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífom Haftarom. Podľa agentúry DPA o tom informovali členovia tejto delegácie.

Na medzinárodnú konferenciu obaja zavítali. Účasť Haftara a Sarrádža na summite nebola spočiatku plánovaná, ale Nemecko zmenilo svoje rozhodnutie po tom, ako „Rusko a ďalší hráči na tom trvali“, uviedol týždenník Der Spiegel.

Haftar bojuje proti Sarrádžovej vláde sídliacej v metropole Tripolis a podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe krajiny. V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti.

Guterres: Je potrebné zabrániť občianskej vojne v Líbyi

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v nedeľu medzinárodné spoločenstvo, aby okamžite a rozhodne konalo s cieľom zabrániť občianskej vojne v Líbyi, ktorá by mala katastrofálne následky na celý región. Jeho slová zazneli na začiatku summitu.

„Pre Líbyu neexistuje vojenské riešenie. Nastal čas na okamžité a rozhodné kroky, aby sa zabránilo rozsiahlej občianskej vojne,“ povedal Guterres. „Takýto konflikt by mohol viesť k humanitárnej nočnej more a spôsobiť, že krajina by sa mohla natrvalo rozdeliť,“ varoval šéf OSN, ktorého citovala agentúra TASS.

Guterres naliehal aj na ukončenie dodávok zbraní do Líbye. „Nehanebné porušovanie zbrojného embarga uvaleného Bezpečnostnou radou OSN sa musí skončiť,“ zdôraznil. Taktiež vyzval znepriatelené strany v Líbyi, aby začali dialóg o riešení krízy, pričom prisľúbil, že OSN toto úsilie podporí.

Lídri museli pred spoločným fotením čakať na ruského prezidenta Putina.

Macron kritizoval nasadenie zahraničných bojovníkov v Líbyi

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas medzinárodnej konferencie kritizoval v nedeľu nasadenie zahraničných bojovníkov v Líbyi. Podľa neho takáto intervencia môže zintenzívniť konflikt a vytvoriť nové riziká pre všetkých. Macron vyjadril „naliehavé obavy z príchodu sýrskych a zahraničných bojovníkov do mesta Tripolis“. Zdôraznil, že „toto sa musí skončiť“.

Podľa agentúry AFP čelí Turecko obvineniu, že do líbyjskej metropoly Tripolis poslalo stovky sýrskych bojovníkov, aby podporili medzinárodne uznanú vládu premiéra Fájiza Sarrádža. Rusko zas údajne vyslalo do Líbye žoldnierov, aby poskytli podporu veliteľovi Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífovi Haftarovi.

Prísne bezpečnostné opatrenia

Do ulíc nemeckého hlavného mesta Berlín, kde sa v nedeľu konala medzinárodná konferencia o riešení situácie v Líbyi, nasadili tisíce policajtov. Niektoré časti berlínskej štvrte s vládnymi budovami uzavreli a obmedzili aj prístup na námestie Pariser Platz pri Brandenburskej bráne, informovala agentúra DPA.

Policajti boli spozorovaní na rôznych miestach po celom meste. Pod policajným dohľadom sú aj hotely a veľvyslanectvá, hosťujúce účastníkov nedeľňajšieho summitu. Pred luxusným hotelom Adlon na námestí Pariser Platz autá diplomatov prehľadávali aj policajné psy. Na strechách budov nasadili ostreľovačov a polícia hliadkovala aj na rieke Spréva.

Miestnych obyvateľov upozornili na dočasné dopravné obmedzenia. Berlínska polícia na Twitteri uviedla, že v uliciach hlavného mesta bolo počas víkendu nasadených 4 600 jej príslušníkov. Tieto bezpečnostné opatrenia súviseli aj s protestami klimatických aktivistov či pokračovaním zápasov futbalovej Bundesligy.

Niektoré obmedzenia hlásili aj na berlínskom známom Postupimskom námestí (Potsdamer Platz), kde sa zišla zhruba stovka ľudí na protest proti tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Európsku úniu zastupovali šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel ako aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Nemecko #Angela Merkelová #Berlín #summit #Ursula von der Leyenová #Chalíf Haftar #medzinárodná konferencia #António Guterres