Robil vraj špióna pre Čínu. Chodil aj na Slovensko

Bývalého vysokopostaveného diplomata Európskej únie z Nemecka vyšetrujú pre podozrenie, že robil špionáž pre Čínu. Podľa spravodajskej stránky Euobserver ide o Gerharda Sabathila. Tento údajný čínsky špión, ktorý všetky obvinenie odmieta, v minulosti pôsobil aj na Slovensku.

19.01.2020 21:00
Gerhard Sabathil čína špiónáž Foto:
Gerhard Sabathil (vľavo) počas stretnutia predstaviteľov Európskej únie a Číny v roku 2014.
debata (15)

Prvý prípad

Sabathil, ktorý má tiež maďarské občianstvo, po odchode z diplomatických služieb pracoval v lobistickej firme Eutop v Berlíne a v Bruseli. Jeho životopis hovorí, že v rokoch 1992 až 1996 bol chargé d'affaires Delegácie Európskej komisie v Prahe pre Česko, Slovensko a Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Po odchode z tejto funkcie Sabathil navštevoval Slovensko naďalej.

V marci 2009 bol napríklad rečníkom v Bratislave na konferencii o energetickej bezpečnosti. V tom čase Sabathil pôsobil na Generálnom riaditeľstve Európskej komisie pre vonkajšie vzťahy ako riaditeľ sekcie pre stratégie, koordináciu a analýzu. Na spomenutom podujatí sa zúčastnili predstavitelia vlády, energetických firiem a mimovládnych organizácií.

Počas diplomatického pôsobenia v 90. rokoch sa Sabathil zapájal do diania na Slovensku. Bol pri odovzdaní demaršu, ktorým v novembri 1994 EÚ a západné štáty vyjadrili znepokojenie nad povolebným vývojom po víťazstve HZDS Vladimíra Mečiara. Ľudia, ktorí Sabathila poznajú, ho opisujú ako mimoriadne šikovného a inteligentného, ako niekoho, kto si počas svojej kariéry vybudoval veľkú sieť kontaktov. V minulosti sa v Bratislave zúčastnil aj na konferencii GLOBSEC.

Minulý týždeň polícia v Nemecku a v Belgicku prehľadala niekoľko objektov a zadržala troch ľudí, medzi nimi Sabathila. O razii prvý informoval magazín Der Spiegel. Podľa denníka South China Morning Post je to za posledné roky prvý prípad, že takého vysokopostaveného činiteľa vyšetrujú pre podozrenie zo špionáže v prospech Číny proti Nemecku a EÚ.

Aktívna špionážna kampaň

"Peking vedie veľmi aktívnu vplyvovú a špionážnu kampaň namierenú proti členským štátom únie. Dôkazom je prípad, o ktorom hovoríme, ale aj ďalšie v Bruseli či v Poľsku, no tiež čínske kybernetické aktivity. EÚ by sa toho mala obávať,“ uviedol pre Pravdu Nicholas Eftimiades, autor knihy Čínske spravodajské operácie, ktorý v minulosti pracoval pre americkú vojenskú tajnú službu.

"Môžem potvrdiť, že vyšetrujeme aktivitu spravodajských agentov,“ povedal hovorca nemeckej federálnej prokuratúry Markus Schmitt. Obvinení sú zatiaľ na slobode.

Sabathil dlhodobo pôsobil vo významných diplomatických funkciách EÚ. Viedol delegáciu únie v Nórsku či Zastúpenie Európskej komisie v Nemecku. Bol hosťujúcim profesorom na College of Europe v Belgicku a na čínskej univerzite v Čcheng-tu. Jeho poslednou diplomatickou funkciou bol post vedúceho Delegácie Európskej únie v Južnej Kórei. Už tam sa však podľa spravodajskej stránky Politico Europe začali jeho problémy, keď prišiel o bezpečnostnú previerku. Odobrali mu ju nemecké úrady.

"Osoba, o ktorej sa hovorí, je bývalý člen Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), ktorý skončil v roku 2017. Od septembra 2015 viedol Delegáciu EÚ v Južnej Kórei. Po jeho vymenovaní mu jeho národné bezpečnostné orgány odobrali bezpečnostnú previerku. Po upozornení, že k tomu došlo, sme ho následne v roku 2016 odvolali do ústredia,“ citovalo Politico Europe vyhlásenie ESVČ. Na portáli európskej diplomatickej služby sa stále dá nájsť Sabathilov profil, ale po kliknutí na stránku sa ukáže chyba.

"Čínske špionážne aktivity sú zameraní najmä na komerčné technológie, špecificky sa to týka energetiky, biomedicíny, pokročilých automobilových a vesmírnych technológií. Peking sa ďalej snaží získavať dôležité informácie týkajúce sa obchodných rokovaní, politických rozhodnutí a čínskych občanov, aj disidentov. Zatiaľ na túto hrozbu dokázala EÚ reagovať len veľmi slabo. Aj v prípade Sabathila sa už skôr objavili obavy, že odovzdáva informácie Pekingu,“ vyhlásil pre Pravdu Eftimiades.

Vo februári 2019 nemecký denník Die Welt s odvolaním sa na informácie z európskej diplomatickej služby uviedol, že v Belgicku pôsobí okolo 200 ruských a 250 čínskych špiónov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Slovensko #Čína #špionáž #diplomat