Násilnosti v Libanone si vyžiadali vyše 500 zranených

Libanonský prezident Michel Aún prijal v nedeľu dezignovaného premiéra Hasana Dijába, aby rokovali o prekážkach, ktoré bránia formovaniu novej libanonskej vlády. Rokovanie sa skončilo bez dosiahnutia prelomu, uviedol panarabský denník aš-Šark al-awsat.

20.01.2020 11:04
Lebanon Protests Foto: ,
Pouličná demonštrácia v v Bejrúte, 19. január 2020
debata (1)

Rokovania o vytvorení novej vlády sa konajú v atmosfére pouličných demonštrácií, ktorých účastníci odmietajú zaužívanú koncepciu delenia moci v Libanone a chcú vládu bez napojenia na doterajšiu politickú elitu a oligarchov.

Tieto demonštrácie počas uplynulého víkendu prerástli do potýčok s políciou. Zranenia pri nich na oboch stranách utrpelo vyše 500 ľudí, uviedla v pondelok agentúra AFP, ktorá zhromaždila údaje zozbierané Červeným krížom a úradom civilnej obrany.

Podľa AFP boli víkendové protesty v Bejrúte najnásilnejšími od 17. októbra 2019, keď v Libanone vypukli demonštrácie proti vedeniu krajiny – označovanému veľkou časťou občanov za nekompetentné, skorumpované a zodpovedné za prehlbujúcu sa ekonomickú krízu v krajine.

Advokáti a ochrancovia ľudských práv v súvislosti s násilnosťami počas uplynulého víkendu odsúdili „nadmerné“ a „brutálne“ použitie sily bezpečnostnými zložkami.

Organizácia Human Rights Watch obvinila poriadkovú políciu z rozptyľovania slzotvorného plynu vo výške hláv demonštrantov, z ohrozovania ich očí streľbou gumených projektilov a z útokov na ľudí v nemocniciach a mešite.

Bezpečnostné zložky zasa v pondelok naliehavo vyzvali demonštrantov, aby sa zdržali útokov na poriadkovú políciu a poškodzovania verejného alebo súkromného majetku.

Kubiš: Vinu nesú politici

Osobitný koordinátor OSN pre Libanon, slovenský diplomat Ján Kubiš, pripísal vinu za páchané násilie politikom.

„Hnev ľudí je pochopiteľný, ale treba ho rozlišovať od vandalizmu politických manipulátorov, s ktorým treba skoncovať. Každopádne, bezpečnostné sily si zaslúžia našu úctu a podporu,“ napísal Kubiš v sobotu na svojom konte na sociálnej sieti Twitteri.

Kubiš už koncom týždňa upozornil, že neprimerané použitie sily proti demonštrantom je neprijateľné, a zdôraznil, že treba podniknúť kroky aj na zabránenie budúcim excesom. Vyzval rovnako na osobitnú ochranu novinárov a maloletých osôb.

AFP v pondelok informovala, že Aún zvolal na pondelok najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek, aby rokovali o bezpečnostnej situácii v krajine, kde výbušná atmosféra vládne od polovice októbra 2019.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Libanon #násilnosti