Pápež František: Sme svedkami barbarského oživenia antisemitizmu

Pápež František dnes odsúdil nárast antisemitizmu vo svete a poznamenal, že to súvisí so vzostupom populizmu. Informovala o tom agentúra Reuters.

20.01.2020 16:57

Hlava katolíckej cirkvi vo svojom prejave k predstaviteľom centra Simona Wiesenthala, čo je židovská ľudskoprávna organizácia, zároveň poznamenala, že 75. výročie oslobodenia nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz na území okupovaného Poľska by malo slúžiť ako varovanie pred ľahostajnosťou. Pietna akcia na oslobodenie tábora sa uskutoční budúci týždeň.

„Je znepokojujúce vidieť v mnohých častiach sveta nárast sebeckosti a ľahostajnosti, nedostatok záujmu o ostatných,“ povedal pápež a doplnil, že mnohí považujú svoj život za dobrý, len ak im veci vychádzajú, a keď sa niečo nepodarí, premôže ich zlosť a zlomyseľnosť. „To vytvára živnú pôdu pre formy frakcionárstva a populizmu, ktoré vidíme okolo nás, kde rýchlo rastie nenávisť … kde sa nenávisť zasieva,“ pokračoval. „Dokonca aj nedávno sme sa stali svedkami barbarského oživenia antisemitizmu,“ dodal. Konkrétne krajiny ani populistická hnutia pápež však nemenoval.

Vlani v decembri na východe Francúzska neďaleko Štrasburgu vandali zničili 107 náhrobkov na židovskom cintoríne v obci Westhoffen. Stalo sa tak niekoľko hodín predtým, ako francúzski zákonodarcovia prijali rezolúciu, ktorá stavia na rovnakú úroveň antisionismus a antisemitizmus. Francúzsko, kde žije zhruba 550-tisíc Židov, má najväčšiu židovskú komunitu v Európe. Antisemitské útoky sú v krajine časté, len v roku 2018 ich bolo zaznamenaných viac ako 500.

Novembrový prieskum americkej organizácie Anti-Defamation League (ADL) vykonaný v 14 európskych krajinách,ukázal, že každý štvrtý Európan zastáva antisemitské názory. Podľa prieskumu bol veľký vzostup antisemitizmu zaznamenaný najmä v strednej a východnej Európe. Zároveň z prieskumu vyplýva, že mnoho ľudí vo východnej i západnej Európe sa domnieva, že Židia príliš hovoria o holokauste. V Poľsku, kde sa v čase nacistickej okupácie za druhej svetovej vojny nachádzal tábor v Osvienčime, 78 percent respondentov uviedlo, že súhlasí s tvrdením, že „Židia príliš hovoria o tom, čo sa im stalo počas holokaustu“.

Nacisti a ich kolaboranti v snahe vyhladiť európsku židovskú populáciu zabili zhruba šesť miliónov Židov. O život prišli aj milióny ďalších ľudí, vrátane Rómov, homosexuálov a odporcov nacizmu. Pápež František navštívil Osvienčim v roku 2016 a povedal, že je dôležité pripomínať si holokaust, aby sa v budúcnosti takéto zverstvá neopakovali.

chyba
Viac na túto tému: #pápež František #antisemitizmus