Tisícky ľudí v USA demonštrovali za právo držať a nosiť strelné zbrane

Tisícky ľudí sa zišli v pondelok v Richmonde, hlavnom meste amerického štátu Virgínia, na každoročnej demonštrácii na podporu práva držať a nosiť strelné zbrane. Informovala o tom agentúra DPA.

21.01.2020 06:25
Pro Gun Rally Virginia Foto: ,
Účastník demonštrácie na podporu práva držať a nosiť strelné zbrane v Richmonde, hlavnom meste amerického štátu Virgínia, 20. január 2020
debata (10)

Tento rok bola demonštrácia oveľa početnejšia, ako v minulosti, keďže demokrati ovládli vo Virgínii obe komory parlamentu a pripravujú zákony s cieľom obmedziť počet nákupov strelných zbraní za mesiac či zaviesť prísnejšie previerky pri ich nákupe.

Demokratický guvernér Ralph Northam vyhlásil v obavách pred krajne pravicovými skupinami mimoriadny stav, ale demonštrácia bola pokojná. Podľa úradov sa jej zúčastnilo odhadom 22 000 ľudí, z ktorých niektorí boli ozbrojení. Polícia zadržala iba jednu 21-ročnú ženu. Tá si ani viacnásobnom upozornení, že masky nie sú povolené, nechcela dať dole šatku, ktorá jej zakrývala tvár

Medzi účastníkmi boli oddaní priaznivci republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Niektorí niesli transparenty s nápisom „Boh, zbrane, Trump“.

Šéf Bieleho domu zhromaždenie podporil a na Twitteri napísal, že nikdy nedopustí, „aby prestal byť chránený druhý dodatok“ ústavy, ktorý garantuje Američanom právo na držanie zbraní.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Virgínia #demonštrácia #držba zbraní