Republikáni chcú v Senáte urýchliť proces impeachmentu voči Trumpovi

Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell predstavil v pondelok návrh, ktorý by urýchlil proces ústavnej žaloby (impeachmentu) voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Podľa agentúry Reuters by tak neexistovala záruka predvolania svedkov a predkladania nových dôkazov.

21.01.2020 07:16
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (2)

V návrhu sa píše, že demokratickí žalobcovia zo Snemovne reprezentantov a Trumpovi právnici budú mať na prezentáciu svojich argumentov rovnomerne rozdelených 48 hodín a to v priebehu maximálne štyroch dní. Rokovať by mohli každý deň aj 12 hodín a končili by po polnoci miestneho času.

Proces impeachmentu by tak mal oveľa rýchlejšie tempo ako v prípade ústavnej žaloby na exprezidenta Billa Clintona v roku 1999. Líder demokratov v Senáte Chuck Schumer uviedol, že McConnell sa snaží urýchliť proces a sťažuje predkladanie dokumentov a vypovedanie svedkov.

Balík McConnelových návrhov, o ktorých sa bude hlasovať v utorok, nazval „národnou hanbou“. Trump bude v čase otvorenia procesu v zahraničí – v pondelok odletel na Svetové ekonomické fórum (WEF) vo švajčiarskom Davose.

Jeho právnici v pondelok označili impeachment schválený Snemovňou reprezentantov za „nebezpečné prekrútenie“ americkej ústavy a žiadali, aby Senát zbavil Trumpa všetkých obvinení.

Dolná komora Kongresu, v ktorej majú väčšinu demokrati, 18. decembra rozhodla o podaní ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa vo veci zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom.

Podanie žaloby súvisí s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v budúcoročných prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Prezidenta môže uznať za vinného a odvolať z úradu len Senát, kde však majú väčšinu kresiel (53 zo 100) republikáni, ktorí impeachment prezidenta svorne odmietajú. Trump návrh obžaloby označil za „ďalší podvod“ zo strany demokratov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Senát USA #impeachment