Počet ľudí nakazených novým vírusom v Číne stúpol na takmer 300

Počet ľudí, ktorí sa v Číne nakazili novým vírusom podobným SARS, stúpol v utorok na 291. Čínske úrady zaznamenali takmer 80 nových potvrdených prípadov nákazy, ktorej doposiaľ podľahli štyria ľudia. Informovala o tom agentúra AFP.

21.01.2020 11:03
debata (1)

Čínske ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo takmer 80 nových potvrdených prípadov, pričom ďalších 900 ľudí je pre podozrenie z nákazy týmto vírusom na pozorovaní.

Nový koronavírus pochádza z toho istého rodu ako vírus SARS. Ten v rokoch 2002 – 2003 zabil takmer 650 ľudí po celej pevninskej Číne a v Hongkongu.

Popredný čínsky odborník na nákazlivé choroby Čung Nan-šan v pondelok potvrdil, že nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc sa prenáša z človeka na človeka.

Za zdroj nákazy sa pokladá trhovisko s plodmi mora v meste Wu-chan, ale Čung uviedol, že pacienti sa mohli týmto koronavírusom nakaziť aj bez toho, aby stredočínske mesto navštívili. V juhočínskej provincii Kuang-tung sa dvaja pacienti infikovali od členov rodiny, ktorí Wu-chan navštívili.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oznámila, že na stredu zvolala mimoriadne zasadnutie, na ktorom chce určiť, či nový vírus predstavuje medzinárodnú hrozbu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vírus #WHO