Zásah polície proti demonštrantom v Iraku si vyžiadal jednu obeť

Jedna osoba prišla o život a viac ako desať utrpelo zranenia v utorok v Bagdade po tom, ako poriadková polícia zasiahla proti demonštrantom, informovala agentúra AP.

21.01.2020 14:59
Irak Bagdad Protest Polícia demonštrácia Foto: ,
Zranený demonštrant dostáva prvú pomoc počas potýčok medzi protivládnymi demonštrantmi a políciou v centre Bagdadu.
debata (5)

Ozbrojené zrážky na kľúčovej cestnej komunikácii vypukli po tom, ako polícia zasiahla s cieľom rozohnať dav pozostávajúci prevažne z mladých mužov. Demonštranti pálili pneumatiky, blokovali dopravu a niektorí z nich hádzali na policajtov zápalné bomby.

Polícia použila slzotvorný plyn a streľbu ostrými nábojmi. Najmenej 14 demonštrantov utrpelo zranenia a jeden prišiel o život po zásahu kanistrom so slzotvorným plynom do hlavy.

Najnovšie násilné zrážky demonštrantov s príslušníkmi bezpečnostných zložiek v Bagdade, ako aj ostatých častiach Iraku, vypukli v pondelok a vyžiadali si už štyri obete na životoch a 90 zranených. Protesty súvisia s plánom irackého prezidenta Barhama Sáliha vymenovať nového premiéra.

Masové protivládne protesty v Bagdade a v prevažne šiitských provinciách na juhu Iraku sa začali v októbri 2019, v posledných týždňoch však utíchli v súvislosti s napätím medzi Iránom a Spojenými štátmi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #demonštrácia