V ruskej Štátnej dume diskutovali o skladoch nebezpečných vírusov

Na území Ruska sa nachádza približne 30 objektov, ktoré môžu predstavovať chemickú alebo biologickú hrozbu, a to vrátane skladov "desivých vírusov". Počas prerokúvania "zákona o biologickej bezpečnosti Ruskej federácie" to v Štátnej dume - dolnej komore ruského parlamentu - vyhlásil Leonid Oguľ, podpredseda výboru Štátnej dumy pre zdravotníctvo. V utorok o tom informovala agentúra Interfax.

21.01.2020 16:54
debata (6)

„Štátna duma dnes v prvom čítaní schválila návrh zákona o biologickej bezpečnosti Ruskej federácie. Týmto zákonom chceme vytvoriť základ pre štátne regulácie v otázke zabezpečenia biologickej bezpečnosti našej krajiny a zároveň jasne zadefinovať potrebný terminologický aparát,“ uviedol Oguľ pre novinárov.

Podľa jeho slov ide o zákon „o našej existencii a o existencii ľudstva“, ktorý v Rusku „umožní vznik komplexnej ochrany obyvateľstva pred biologickými a chemickými hrozbami vyplývajúcimi zo súčasnej civilizácie“ a zároveň bude reflektovať aj hrozby „teroristického charakteru“.

Oguľ v tejto súvislosti ďalej zdôraznil, že na území Ruska sa nachádzajú sklady „strašných vírusov, ktoré pred stáročiami vyvolávali strašné epidémie a kosili obyvateľstvo celých miest“. Potenciálnu hrozbu však podľa názoru poslanca predstavujú aj archeologické a paleontologické vykopávky.

Na základe zákona by preto mali vzniknúť „špeciálne monitorovacie centrá s konkrétnymi kontrolnými zónami“.

Zákon o biologickej bezpečnosti Ruskej federácie predložila vláda ešte v decembri 2019.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vírusy