Senátori schválili pravidlá pre proces s Trumpom

Republikánmi ovládaný americký Senát schválil v noci na stredu miestneho času pravidlá pre proces s prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý čelí ústavnej žalobe (impeachmentu) vo veci zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom. Informovala o tom agentúra DPA.

22.01.2020 06:43 , aktualizované: 08:46
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump
debata (2)

Na základe schváleného návrhu bolo vyhradených šesť dní na predkladania argumentov: tri dni budú môcť hovoriť žalobcovia z radov demokratických kongresmanov a tri dni prezidentovi obhajcovia. Ďalší, siedmy deň bude podľa agentúry AFP vyhradený na otázky stovky senátorov, ktorí v procese vystupujú ako porotcovia.

Senátori odhlasovali príslušný návrh predložený lídrom republikánskej väčšiny Mitchom McConnellom. Hlasovanie prebehlo striktne po straníckej línii v pomere 53:47 a predchádzala mu takmer 13-hodinová rozprava.

V schválenom návrhu sa nepíše o tom, že by v rámci procesu mali vypovedať i nejakí svedkovia. Senátori však na základe odsúhlasených pravidiel môžu hlasovať o prípadnom predvolaní svedkov aj v neskoršom termíne.

Podanie ústavnej žaloby súvisí s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v budúcoročných prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Prezidenta môže uznať za vinného a odvolať z úradu len Senát, kde však majú väčšinu kresiel (53 zo 100) republikáni, ktorí impeachment prezidenta svorne odmietajú. Je preto takmer isté, že senátori prezidenta spod obvinení oslobodia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Senát USA #impeachment