Pri útoku militantov v Burkina Faso prišlo o život 36 civilistov

Tridsaťšesť civilistov prišlo o život a traja ďalší utrpeli zranenia počas pondelňajšieho útoku v provincii Sanmatenga ležiacej na severe Burkiny Faso. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšiu vládu.

22.01.2020 08:07
debata (7)

„Teroristická skupina“ zabila 32 civilistov pri útoku na trhovisku v dedine Nagraogo predtým, než usmrtili štyroch ďalších ľudí v dedine Alamou," uviedla vláda. Stovky ľudí z oblasti utiekli a uchýlili sa do mesta Kaya, ako informovali tamojší obyvatelia, ktorých kontaktovala AFP.

Prezident Roch Kaboré vyhlásil na stredu a štvrtok dvojdňový smútok, počas ktorého budú vlajky stiahnuté na pol žrde a zakázané budú akékoľvek oslavy.

Vláda vzhľadom na „opakované útoky“ namierené voči civilistom vyzvala tamojších obyvateľov na spoluprácu s jednotkami obrany a bezpečnostnými zložkami. Parlament tejto západoafrickej krajiny v utorok jednomyseľne prijal zákon povoľujúci nábor miestnych dobrovoľníkov, ktorý majú bojovať proti džihádistom.

Od roku 2015 sa v Burkine Faso zintenzívnili krvavé útoky militantných islamistov a podľa odhadu agentúry AFP zabili už vyše 750 ľudí. Údaje OSN ukazujú, že tieto útoky donútili ujsť z domovov okolo 560 000 obyvateľov.

Región Sahel (južný okraj púšte Sahara) – predovšetkým Mali, Burkina Faso a Niger -, bojuje proti povstaniu džihádistov s pomocou západných štátov, ale nedarí sa mu toto krviprelievanie zastaviť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #militanti #Burkina Faso