Spomienku na Auschwitz poznačil poľsko-ruský spor

Štyri desiatky prezidentov, premiérov i korunovaných hláv si dnes v Jeruzaleme pripomenú 75. výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz Červenou armádou. O štyri dni neskôr sa mnohí štátnici zídu opäť v poľskom Osvienčime, priamo na mieste, kde nemeckí nacisti vyvraždili vyše milióna Židov.

23.01.2020 09:00
Vladimir Putin / Andrzej Duda Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) nedostal pozvánku na pondelkové spomienkové podujatie v Osvienčime, poľský prezident Andrzej Duda zase odriekol účasť na konferencii o holokauste v Jeruzaleme
debata (65)

Aj tam budú chýbať najvyšší predstavitelia krajín, ktoré sú mimoriadne úzko späté s udalosťami spred trištvrte storočia. Izraelské svetové fórum o holokauste bojkotuje poľský prezident Andrzej Duda, kým na spomienkové podujatie v Poľsku nedostal pozvánku šéf Kremľa Vladimir Putin.

Poľsko i Rusko sa rovnako hlásia k boju proti antisemitizmu. Rozdeľuje ich však pohľad na príčiny rozpútania druhej svetovej vojny. Pre Varšavu je kľúčový pakt Ribbentrop – Molotov, ktorým sa v auguste 1939 nacistické Nemecko so stalinským Sovietskym zväzom dohodli na rozdelení Poľska. Moskva ale tvrdí, že išlo iba o dôsledok mníchovskej zrady, ktorou sa už rok predtým západné mocnosti pokúsili udobriť si Hitlera obetovaním Československa, na rozkúskovaní ktorého sa podieľalo aj Poľsko.

Prezident Duda pozvanie do Jeruzalema odriekol po tom, čo mu izraelskí organizátori odmietli udeliť slovo na podujatí, na ktorom jedným z hlavných rečníkov bude Putin. Duda sa obával, že nedostane šancu reagovať, ak by Putin využil svoj prejav na zopakovanie obvinení, že Poľsko tajne paktovalo s Hitlerom.

"Scenár, pri ktorom prezident Putin ako hlavný hosť v pamätníku Jad vašem dostane príležitosť, aby pokračoval v hlásaní urážlivých a lživých téz o druhej svetovej vojne, je pre nás neprijateľný,“ vysvetlil Dudov poradca Krzysztof Szczerski, prečo Poľsko bude na svetovom fóre o holokauste zastupovať iba veľvyslanec.

Podľa denníka Gazeta Wyborcza má ale poľský prezident aj ďalší dôvod pre neúčasť: organizátorom konferencie je totiž izraelské ministerstvo zahraničných vecí. Šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac vlani pobúril Poliakov, keď o nich vyhlásil, že "kolaborovali s nacistami“ a "nasávali antisemitizmus už s materským mliekom“. Varšava vtedy reagovala zrušením summitu visegrádskej štvorky s izraelským premiérom.

Hlavným dôvodom Dudovej neúčasti na jeruzalemskom podujatí, na ktorom bude Slovensko, Maďarsko i Česko zastúpené na najvyššej úrovni, sú však zjavne napäté vzťahy Varšavy s Moskvou. Slovná prestrelka, ktorú spustil koncom minulého roka Putin obvinením najvyšších poľských predstaviteľov z falšovania dejín, v posledných dňoch znova gradovala. Predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki v predvečer svetovej konferencie o holokauste označil ruský prístup k výkladu histórie za "revizionistický“ a na štáty Európskej únie apeloval, aby proti tomu spoločne zakročili.

"Kým svet si pripomína 75-ročné výročie oslobodenia Auschwitzu, Rusko sa snaží prepísať históriu. Sovietsky zväz zďaleka nebol ’osloboditeľom’, ale pomocníkom nacistického Nemecka a páchal zločiny vlastné – pred i po oslobodení Auschwitu,“ napísal Morawiecki v článku pre portál Politico.

Ostro tiež odsúdil opakované pokusy Ruska vykresliť Poľsko ako páchateľa druhej svetovej vojny a nie ako obeť. "Poľské straty počas druhej svetovej vojny patrili k najvyšším: o životy prišlo 6 miliónov Poliakov, vrátane 3 miliónov poľských Židov,“ pripomenul a dodal: "Ruská historická propaganda ohľadom druhej svetovej vojny je nedôstojná lož a nečestný pokus zvaliť vinu za činy Sovietskeho zväzu na iných. Je to dôkaz, že sa krajina nikdy nevyrovnala s dosahmi svojho autoritárskeho dedičstva.“

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #koncentračný tábor #Auschwitz